Вторник, 06 Юни 2023 г.

КЗК глоби "Меком" с 330 хил. лв. за нелоялна конкуренция

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби "Меком" АД - Силистра, с 330 560 лв. заради потенциална възможност за заблуда на потребителите във връзка с продаваната луканка "Карлоска крепост", наподобяваща с наименование и дизайн на шрифта "Карловска луканка", съобщиха от ведомството.

При двата продукта водещ елемент е наименованието Карловска - Карлоска, изписано с главни букви. Думата крепост, която би трябвало да отличава продукта на "Меком", е изписана с малки, незабележими букви, на тъмен фон, като по този начин думата се скрива, казват от КЗК.

От комисията считат, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.
Нарушението е от март 2008 г. досега и според комисията съществува сериозен риск от трайно увреждане интересите на конкурентите. Решението на КЗК е второ по същия казус, след като в началото на февруари тричленен състав на Върховния административен съд е отменил първото за същата сума.

От "Меком", които приватизираха месопреработвателното предприятие "Родопа" в Силистра, са обяснили, че името на продукта произхожда от реално съществуваща историческа личност и историческа крепост - рицарят Карлос, който през ХV в. е завладял земи и старинна крепост в областта на Силистра. В наименованието луканка "Карлоска крепост" акцентът пада на име и събитие, свързани с историята на община Силистра, а не на географско наименование, сочещо географска принадлежност на продукта, както е при "Карловска луканка". Според силистренското дуржество този артикул се произвежда от 1926 г.

От Патентно ведомство обаче са проверили и установили, че в държавния регистър на марките по национален ред няма заявени и/или регистрирани марки с наименование "Карлоска крепост", пише в решението на КЗК. От своя страна Асоциацията на месопреработвателите също не са открили в наличната документация продукт с името "Карлоска крепост". Но уточняват, че в браншовата организация не е постъпил целия архив на ДСО "Родопа" след закриването на обединението. По времето на социализма всички предприятия в сектора работиха под шапката на тази организация.

По отношение на продукта "Карловска луканка" от асоциацията съобщават, че същата е пусната в редовно производство през 1987 г. Наименованието "Карловска луканка" е защитено като марка от "Месокомбинат – Карлово". В асоциацията не са получавали оплаквания от потребители или от други месопреработватели.

информация www.dnevnik.bg

Facebook коментари