Вторник, 03 Октомври 2023 г.

С "Червени рози" на Алдо де Бенедети театралната трупа към Читалище Тутракан закри сезона

С "Червени рози" на Алдо де Бенедети театралната трупа към Читалище Тутракан закри сезон 2022/23

Бенефисният спектакъл раздели Дамян Лазаров със сцената

С премиерния спектакъл "Червени рози" любителският театрален състав "Борис Илиев" към НЧ "Н.Й. Вапцаров – 1873" завърши сезон 2022/23 и накара зрителите да се смеят до сълзи.

Авторът на пиесата, прочутият италиански представител на неореализма, Алдо де Бенедети поднася една уникална комедия, изпълнена със смесица от житейски предизвикателства – интриги, двойни игри, любовни бъркотии, ревност, хитрост, неочаквани ситуации със щастлив край.
Зрителите се потопиха в тази щура и шеметна комедия описваща патилата на един донжуан на преклонна възраст, изигран от колоритния Мартин Димитров.

В ролята на иконома бе режисьорът на постановката Петьо Стойчев, който игра много вдъхновено и заслужи аплодисментите.

С добрите си превъплъщения останалите персонажи направиха още по-силно въздействието от спектакъла. Младите актьори придобиват все по-голям опит и увереност в поведението си на сцената и публиката ги награди с аплодисменти.

Шест равностойни главни роли изпълнени чудесно от:

Сияна Недева – сексапилното гадже,
Дамян Лазаров – надежден римски адвокат,
Петьо Стойчев – един странен иконом,
Пламена Крумова – ексцентричната съпруга,
Мартин Димитров – типичния женен мъж, кръшкач,
Йоана Стойчева – дъщеря и адвокатска съпруга.
Художествен ръководител – Петьо Стойчев.

Да допълним, че пиесите на Алдо де Бенедети, драматург, сценарист, режисьор и писател, продължават да се играят на сцените на българските и световни театри с голям успех. Филмите по негови сценарии са режисирани от режисьори като Виторио Де Сика.

Комедията е написана през 1936 година и в оригинал заглавието е "Две дузини алени рози" (Due dozzine di rose scarlatte).

За Дамян Лазаров това бе бенефисен спектакъл, защото той се разделя с тутраканския театър, за да продължи образованието си. Абитуриентът, който няколко години бе част от трупата и изгради с талант, чар и отговорност не една роля, получи от своя ръководител специална статуетка – символичен Оскар. Тя бе придружена и от колаж от снимки от представленията на театрален състав "Борис Илиев". Вълнуващ момент! Аплаузите на зрителите казваха всичко. Достоен финал на едно осмислено, вдъхновяващо, мотивиращо съприкосновение с изкуството като част от пътя на Дамян към успеха.

В края на представлението малката театрална трупа получи цветя и поздравления от председателя на читалищното настоятелство Милен Филипов и от зам.-кмета на Община Тутракан – Дарина Иванова.

Младите театрали бяха поздравени и от своите по-малки "колеги" от детска театрална група "Пъстра въртележка" при тутраканското читалище и от Детска театрална група "Малки вълшебници" при читалището в с. Варненци.

Снимка: Толга Кантаров

Facebook коментари