Събота, 15 Юни 2024 г.

Специалистите от силистренската болница са против раждането в домашни условия да се узаконява

Здравната комисия към парламента започна допитване по този въпрос сред бременни жени и родилки в 10 лечебни заведения в страната. Причината - в началото на май 32-годишна жена от София роди бебето си у дома, но малко след като проплака за първи път, то почина. По думите на Десислава Атанасова, председател на Парламентарната комисия по здравеопазване, по-малко от 1% от всички анкетирани одобряват раждането вкъщи. Екипът на БНТ Север в Силистра провери какви са нагласите там. Семейство Недкови чака трето дете. Бебето трябва да се роди само след месец. Въпреки че и двамата родители вече имат достатъчно опит, признават, че трудно биха се решили на подобна стъпка.
д-р Георги Костов – началник на Акушеро-гинекологичен комплекс: "Какви рискови крие? Ами ако се върнете назад, преди 50 години, нашите баби имаха по 10 бремености, 10 раждания, от които 3 живи и останалите мъртви, това беше истината."
Според специалистите от силистренската болница, раждането в домашни условия не бива да се узаконява. Нещо повече - смятат, че подобно действие трябва бъде преследвано от закона.

информация: БНТ-Север

Facebook коментари