Сряда, 29 Май 2024 г.

Липсата на подкрепа към двойките от страна на приятели и роднини е една от причините за липса на интерес към инвитро процедурата в Силистра

Според директора на ин витро клиника "Олимед"-Варна д-р Моностирска причина за слабия интерес е липсата на информация, и не достатъчната подкрепа към двойките от страна на приятели и роднини.
От стартирането на Националния фонд за асистирана репродукция през април 2009г. до сега , документи за безплатно ин витро в клиниката във Варна са подали общо 39 двойки от Силистра и региона. От тях до сега процедури са преминали общо 10 двойки , а в два от случаите е постигната бременност. Останалите 29 двойки все още чакат ред. Информацията предостави д-р Моностирска, по време на брифинг предхождащ безплатните консултативни срещи , които екип от клиниката със със съдействието на д-р Георги Костов от медецински център ЕСКУЛАП , организирани в Силистра за двойки с репродуктивни проблеми , желаещи да ползват предоставените от фонда средства .За страната , данните показват по-голяма активност на двойките –подадени общо 12 700 заявления, от които 12000 двойки са одобрени.
От извършените процедури и проведените предварителни консултации , се очертава обаче една тревожна тенденция , сподели д-р Моностирска. Оказва се , че болшинството от пациентите от Силистра имат история на преминати медецински интервенции , които за съжаление са влошили тяхното състояние и са ограничили значително шансовете им за успешно зачатие.Затова и специалистите предупреждават , че от изключителна важност е репродуктивните смущения да се третират в специализирани ин витро центрове.
Според специалистите както хората с репродуктивни проблеми , така и обществото като цяло трябва да приеме факта , че нарушеното репродуктивно здраве е заболяване както всички останали и трябва навреме да бъдат взети мерки:
Профилактиката също е важен компонент в предотвратяване на негенетични увреждания , сподели още д-р Моностирска. Ранната профилактика започва още след първия месец след раждането на момченцата и малко по-късно за момичетата.
В посока преодоляване на предразсъдъците у нас , варненската клиника през цялата 2011 година поставя акцент на обществената си дейност върху мъжкия стерилитет. Най-новите статистики сочат , че репродуктивните проблеми на практика вече са разпределени по равно между мъжете и жените.
Специалистите са категорични , че досегашния архаичен модел трябва да бъде разбит и да се започни е открит честен разговор по проблемите на стерилитета.

Facebook коментари