Вторник, 03 Октомври 2023 г.

Общо 13 години ще лежат в затвора трима мъже за кражби на стари акумулатори

Ефективни присъди за трима мъже, присвоили акумулатори в големи размери, по обвинителен акт на Окръжна прокуратура - Търговище.

Трима мъже, предадени на съд от Окръжна прокуратура - Търговище за извършено от тях длъжностно присвояване в големи размери, получиха ефективни присъди. Жена, участвала в схемата като помагач, също беше осъдена, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

33-годишният М.С. ще търпи наказание 5 години "лишаване от свобода" при общ режим. Колегите му И.С. на 30 години и Б.А. на 38 г. ще бъдат лишени от свобода за срок от 4 години при общ режим на изтърпяване на присъдата. К.А. на 31 години, която помогнала за реализиране на престъпната дейност на мъжа, с когото съжителствала, ще търпи наказание "лишаване от свобода" за срок от 2 години, чието изтърпяване се отлага с 4 години изпитателен срок. Четиримата бяха лишени от права да заемат материално-отчетна длъжност, както следва: М.С. за срок от 7 години, И.С. и Б.А. - за срок от 6 години и К.А. - за срок от 4 години.

Присвояването било извършвано в периода от септември 2017 година до февруари 2019 година, като отначало участвали само подсъдимите М.С. и жена му К.А. През декември 2017 година към незаконните действия се присъединили и И.С. и Б.А., които били колеги на 33-годишния мъж. Тримата работели в магазин за нови и стари акумулатори. Те използвали в своя изгода факта, че след въведена търговска практика в обекта, за всеки върнат стар акумулатор клиентите получавали голяма отстъпка при закупуване на нов. Това стимулирало купувачите да предават старите си акумулатори, които ставали част от имуществото на фирмата и били предназначени за скрап. Така на склад в търговския обект се съхранявало голямо количество стари акумулатори.

Подсъдимите действали през нощта. Те се възползвали от служебните си задължения и си гарантирали необезпокояван достъп до търговското помещение извън работното време. Товарели стари акумулатори и ги предавали в пункт за изкупуване на черни и цветни метали. Общата стойност на присвоените чужди вещи била 137 420,77 лева.

Решението на Окръжен съд - Търговище подлежи на протест и обжалване пред Варненския апелативен съд.

Facebook коментари