Четвъртък, 20 Юни 2024 г.

Ученици от Езиковата гимназия в Силистра взеха участие в регионалното състезание "Евроскола"

Ученици от Езикова гимназия "Пейо Яворов" - гр.Силистра взеха участие в регионалното състезание "Евроскола".

Домакин на състезанието, организирано от Информационното бюро на Европейския парламент в България, беше Разград. В него участваха девет отбора от областите Русе, Силистра и Разград. Екипите мериха сили в познанията си относно Европейския съюз, умения да говорят пред публика, да изразяват лично мнение по въпроси на журито, както и да представят темата си на един от трите работни европейски езика - английски, френски, немски. Представянето на всеки отбор беше оценявано от жури в състав: Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на ЕП и Жени Колева. Темата, която жребият отреди на младежите от разградската гимназия беше "Противодействие на дезинформацията и фалшивите новини". "Много съм доволна от участието на отбора. Въпреки краткото време за подготовка учениците дадоха всичко от себе си и се представиха достойно. Изключително умни, отговорни и мислещи деца", каза за БТА ръководителят на отбора преподавателката по английски език Ирина Радионова.

Теодор Стойчев сподели, че са впечатлени от знанията и високото ниво на подготовка на учениците от всички отбори. По думите му силната конкуренция и отличното представяне на отборите е затруднило журито да излъчи един победител. Затова то предостави шанс на четири училища от общо деветте да пътуват до Страсбург и да участват в програмата "Евроскола" на ЕП.

Ученици от Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици (ПГПЧЕ) "Екзарх Йосиф" в Разград се наредиха сред призьорите в регионалното състезание "Евроскола" и спечелиха пътуване до Страсбург. Гостуването им във Франция ще бъде през есента. Другите отличени отбори са от Русе: на Средно училище за европейски езици "Св.Константин-Кирил Философ", Средно училище с преподаване на немски език "Фридрих Шилер" и Математическа гимназия "Баба Тонка". Четирите ученически екипа получиха правото по 24-ма ученици от техните учебни заведения да посетят Европейския парламент (ЕП) в Страсбург и да се запознаят с работата му.

Утешителни награди – раници, получиха отборите и техните ръководители на Средно училище "Васил Левски" и Английска гимназия "Гео Милев"в Русе. За всички участници в състезанието, сред които и отбор от Средно училище "Христо Ботев" в Кубрат имаше подаръци от организаторите.

От 2006 г. насам повече от 130 български училища и над 4 300 български младежи са били част от програма "Евроскола" на ЕП. Това е събитие, което дава възможност на участниците да научат повече за европейската интеграция, като сами се превърнат в част от нея. Ученици и учители от 27-те държави членки се превръщат в членове на ЕП (евродепутати) за един ден в сградите на ЕП в Страсбург.

Facebook коментари