Понеделник, 15 Юли 2024 г.

"Български пощи" ще бъдат ликвидирани

Ако "Български пощи" ЕАД не успее да изпълни оздравителния план, има риск да бъде ликвидиран, предупреди служебният министър на транспорта Христо Алексиев по време на парламентарен контрол.

Министърът напомни, че държавното предприятие е получило 50 милиона лева за оздравителния план, като основата на този план е цифровизацията.

Алексиев посочи, че "Български пощи" е претърпяло сериозни загуби от хакерска атака през последната година и е изгубило пазарния сегмент за доставка на стоки и услуги за изтегляне от редица куриерски фирми.

Търговската дейност на "Български пощи" в областта на куриерските услуги е била изцяло изместена, останала само недокомпенсирани услуги като универсалната пощенска услуга и разпространение на печат и др. Всичко това е довело до сериозно финансово положение за "Български пощи", посочи министърът.

"Поради тази причина бяха предприети мерки, тъй като финансовото положение на "Български пощи" не позволява да се получат средства от Плана за възстановяване и устойчивост. Одобрените от Европейската комисия 50 милиона лева са предназначени за цифровизация, с което "Български пощи" ще подобрят общите си услуги", поясни министърът на транспорта.

"Смятам, че ако планът, който е в процеса на подготовка, не бъде изпълнен, това може да доведе до ликвидация на "Български пощи", тъй като като не виждам друг вариант за тяхното спасение, ако планът не бъде изпълнен", добави Христо Алексиев .

Facebook коментари