Вторник, 23 Юли 2024 г.

Около 3 милиона лева са инвестициите, направени през миналата година от земеделската кооперация "Златно зърно" в силистренското село Калипетрово

Около 3 милиона лева по проекти и със собствени средства са инвестициите, направени през миналата година от земеделската кооперация "Златно зърно" в силистренското село Калипетрово, която бе отличена с награда от Националния съюз на земеделските кооперации в България и в. "Земя".
Наградата е за постигнати високи финансово-стопански резултати, съобщи председателят на кооперацията Иван Динков.
Инвестициите са за съвременна техника и земеделски земи.
Земеделската техника е обновена напълно.
В кооперацията се обработват 18 600 декара земя и членуват близо 2 000 души. Отглеждат се предимно зърнени и овощни култури.
През тази година се предвиждат инвестиции за обновяване на сградния фонд на кооперацията.
Печалбата за миналата година надхвърля 170 хиляди лева. На кооператорите е изплатена рента от 42 лева – една от най-високите в Силистренско.
Кооперацията изкупува и земеделски земи също по сравнително високи за района земи – около 700 лева за декар.
Отделят се и значителни средства за подпомагане на спортни и културни прояви в селото, за социални дейности.
По данни на Областния съюз на земеделските кооперации в Силистренско съществуващите в района 31 земеделски кооперации обработват над 30 на сто от земята в района. Добивите на кооперациите са обикновено с 10-15 на сто по-високи от средните за областта.

На снимката от ляво на дясно са Йордан Владимиров - ръководител на звеното за поддържане на съществуващата техника, Иван Динков и агрономът Любомир Йорданов

Facebook коментари