Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Монтанско - първенец в конкурса за кукли с народни носии в Крайдунавска Добруджа

В началото на м. май т.г. приключи първият по рода си в Крайдунавска Добруджа Национален конкурс за изработка на българска автентична носия в умален размер "Българска носия", организиран от НЧ "Възраждане – 1940 г.", с. Старо село и Сдружение "Обичам, мечтая, творя", съобщи РЕКИЦ- Силистра.

Жури с председател д-р Йордан Касабов направи преглед на 26 кукли от различни краища на страната, за да оформи предложения за 9 награди – едва голяма, две специални и още няколко за първо, второ и трето места. В социалната мрежа Youtube е достъпен филм за конкурса.

Според съставения протокол:, "Голямата награда" е за куклите "Росица и Лазар", изпратена от НЧ "Пробуда" – село Липен, област Монтана. Подобно на всяка друга от куклите, и тази пристигна до организаторите със свой своеобразен "паспорт" – име и описание, показващо социален статус и принадлежност към определена етногрупа от най-популярните: добруджанска, голяма полянска, тракийска, шопска, рупска и др. В случая – видим ангажимент към най-популярната българска традиция по отношение на облеклото. Отделно е впечатлението, че с имената на куклите спокойно може да се състави представителен именник в духа на старите ни традиции за благозвучност и изконност на наименованието.

По предложение на журито бяха връчени 2 "Специални награди": едната е от името на НЧ "Възраждане" – село Старо село, и отиде при кукла "Вида", изработена от Яна Янкова от град Бургас; другата награда от този род е от Сдружение "Обичам, мечтая, творя" и бе присъдена на Марияна Колева от Царева ливада, област Габрово, за кукли "Божена и Дойна". Следват още няколко ранжирани награди: Първо място за кукла "Маргарита" на Даниела Пенчева от град Варна; Втори места за 2 предложения: кукла "Щефана" на НЧ "Васил Йорданов" – село Нова Черна, област Силистра, и за кукла "Неда" на Ивелина Димитрова от село Старо село, област Силистра; Трети места за 3 предложения: кукла "Гергана" от НЧ "Развитие" – село Лехчево, област Монтана, за кукла "Ана" на Ангел Бойчев от Старо село, област Силистра, и за кукла "Станка" от НЧ "Иван Вазов" – село Срацимир, област Силистра.

Facebook коментари