Вторник, 03 Октомври 2023 г.

Турция: Избирателните секции бяха отворени за втория тур на президентските избори

Избирателните секции бяха отворени в 08:00 ч. местно време в Турция в неделя за безпрецедентен втори тур на президентските избори, който изправя отиващия си президент Реджеп Тайип Ердоган срещу социалдемократа Кемал Кълъчдароглу, информират международните пресагенции.

След приключване на гласуването в 17:00 местно време, първите резултати се очакват в началото на вечерта.

Двамата противопоставящи се кандидати искат да привлекат 8,3 милиона избиратели, които не отидоха до урните на първия тур на вота.

След това Ердоган се изправи срещу Кълъчдароглу, представител на опозицията, а неговата консервативна партия ПСР и нейните съюзници си осигуриха парламентарно мнозинство.

Ердоган получи 49,5% от гласовете на първия тур на 14 май, докато Кълъчдароглу получи 44,9% от гласовете.

Две визии за страната, обществото и управлението се предлагат на 60-те милиона избиратели в Турция (диаспората вече е гласувала), призовани да гласуват. Стабилност с риск от автокрация с хиперпрезидента Ердоган, ислямски консерватор, на 69 години, срещу връщане към мирна демокрация, според контра-кандидат Кемал Кълъчдароглу, който е на поста от 74 години.

Победата на Ердоган би циментирала управлението на лидер, който трансформира Турция, променяйки светската държава, основана преди 100 години, за да отговаря на неговата консервативна визия, като същевременно консолидира властта си в посока, която според критиците е марш към автокрация.

На световната сцена Ердоган отдалечи членката на НАТО Анкара от нейните традиционни западни съюзници, засили връзките с руския президент Владимир Путин и превърна Турция в амбициозна регионална сила.

Гласуването в неделя се смята за едно от най-важните от създаването на модерната турска държава преди 100 години, като опозицията смята, че има най-добрия шанс да свали Ердоган и да отмени много от дългосрочните му мерки за Турция.

Този втори кръг се провежда точно десет години след големите демонстрации, които започнаха в парка Гези в Истанбул и след това се разпространиха в цяла Турция: първа вълна от протести срещу Ердоган, която беше жестоко потисната.

Първият тур беше "състезателен", но "ограничен" поради "неоправданото предимство", дадено от официалните медии, оцениха от съвместната мисия на ОССЕ и Съвета на Европа.

На втория тур опозицията възнамерява да разположи "петима наблюдатели на урна", т.е. един милион души, които да наблюдават вота.

Ако не се случи изненадващо събитие, резултатите от втория кръг се очакват в неделя вечерта и ще бъдат наблюдавани отблизо от съюзниците на Турция, особено в рамките на НАТО.

Facebook коментари