Вторник, 03 Октомври 2023 г.

МНО на Румъния: Българският 55-и инженерен полк ще участва в американско военно учение до Бордушани

Днес през Силистра, на път за района на Бордушани, Румъния е преминала понтонно-мостова инженерна рота от 55-и инженерен полк - Белене.

Понтонен мост на българската армия премина през Силистра

Тя ще участва в церемонията по откриването на учението "SABER GUARDIAN 23" (SG23), която ще се състои в понеделник, 29 май, от 11.00 часа в Центъра за средно бойно обучение "Смърдан" и на нея ще присъстват министърът на националната отбрана на Румъния Ангел Тилвър и началник щаба на отбраната, генерал Даниел Петреску, става ясно от прессъобщение на сайта на Министерството на националната отбрана на Румъния.

Приблизително 10 000 войници, от които 5 000 румънски, с над 1 700 технически средства от Румъния и дванадесет съюзнически държави (Албания, България, Франция, Гърция, Италия, Северна Македония, Черна гора, Полша, Португалия, Република Молдова, Съединените американски щати и Холандия участват с войски и оборудване за бойна подготовка в многонационалното учение SG23 между 29 май и 9 юни.

Учението, ръководено от Съвместното командване на силите "Генерал Йоан Еманоил Флореску", представлява най-мащабната и сложна многонационална тренировъчна дейност за тази година и ще се проведе в полигони и военни съоръжения, разположени в Румъния.

"SABER GUARDIAN 23" продължава поредицата от учения, започнати през 2013 г. и се провежда на всеки две години, предназначени да подобрят оперативната съвместимост в широк кръг от мисии за страните членки и партньори на НАТО. Планираните тренировъчни дейности включват наземно разполагане в тактическа среда, преодоляване на водни прегради, тактически учения и бойни тактически стрелби, изпълнени с оборудване, използвано от всички служби, скачане с парашут, както и лечение на ранен персонал.

Част от учението е преодоляване на водна преграда под кодовото име "Wet Gap Crossing" в която основна роля ще изиграят българските военни инженери.

"Wet Gap Crossing" е част от третата фаза на "Defender - 2023" - "Saber Guardian - 2023".

"SABER GUARDIAN 23" е интегрирана в групата от учения "DEFENDER 23" и представлява върха на професионалното обучение, което включва етапи на планиране и организация, инициирани преди фазите на оперативно изпълнение, които се провеждат в момента.

"DEFENDER 23" е планиран от командването на американската армия в Европа (USEUCOM) и ръководен от командването на американската армия в Европа и Африка (USAREUR-AF).

Учението "SABER GUARDIAN 23" е включено в програмата за съвместно обучение на USAREUR-AF с оглед повишаване на съвместната и многонационална оперативна съвместимост с въоръжените сили на съюзническите и партньорските нации.

Facebook коментари