Неделя, 11 Юни 2023 г.

38-ият традиционен поход "По стъпките на четата на Таньо войвода" тръгва от Тутракан

На 30 май от Тутракан ще започне трийсет и осмият традиционен поход "По стъпките на четата на Таньо войвода". Походът е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" е основен организатор на похода, който се провежда с подкрепата на музеите и общините в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и Попово и Министерството на образованието и науката.

В походната колона всяка година се включват стотици участници. По традиция се прави възстановка на слизането на четата на дунавския бряг край тутраканското село Пожарево. Има и преглед на маршовата и патриотичната песен и военни игри.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28 четници, предвождани от войводата Таньо Стоянов Куртев, родом от Сливен, преминават Дунава и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е втората чета на българската емиграция в Румъния, създадена по идея на Христо Ботев. Бойният път на четата продължава 11 дни. След три сражения войводата Таньо Стоянов загива на Керчан баир край село Априлово, където на 2 юни походът трябва да завърши. След гибелта на войводата четата е разбита.

Facebook коментари