Четвъртък, 22 Февруари 2024 г.

Идва краят на хартиената трудова книжка

Със 151 гласа "за" народните представители одобриха на първо четене промени в Кодекса на труда, с които се въвежда електронна трудова книжка. Против гласуваха 37-те депутати от възраждане, а 28 от ДПС избраха позицията "въздържал се". Промените предвиждат още Националната агенция за приходите да води регистъра на заетостта вместо Агенцията по заетостта, както досега. От "Възраждане" изразиха опасения за сигурността на личните данни, като се позоваха на критични становища на институции.

"Има опасност от злоупотреби, нарушаване на права на българските граждани и много други неща", заяви Ангел Георгиев

"Не Възраждане, НАП, НОИ Министерство на електронното управление. Сега ясно ли ви кой обяснява аргументирано, че това, което сте представили в този си вариант, че е непрофесионално, некомпетентно, неприложимо и вредно. И опасно!", допълни Цончо Ганев.

Мартин Димитров от ПП-ДБ, които са вносители на законопроекта, отговори:

"Не очаквайте, когато се въвеждат електронни услуги в България, съответните администрации, които трябва да направят тази реформа, до положат усилия да пренаредят структурата си. Не очаквайте да подкрепят веднага! Така че загърбете тези страхове. Нека днес заедно да направим голяма крачка към истинската електронизация и дигитализация".

ПП-ДБ изразиха готовност да се съобразят с някои от препоръките и да внесат промени преди окончателното приемане на законопроекта.

Facebook коментари