Понеделник, 22 Юли 2024 г.

Пенсионерките вземат по-малко от мъжете, но за сметка на това много по-дълго

Жените получават пенсиите си средно с шест години по-дълго време от мъжете. Причина за това е по-продължителния живот на жените. Но пенсиите им са по-малки, показват данни на НОИ. Въпреки различната възраст, необходима за излизане в пенсия на мъжете и жените, се оказва че реално няма голяма разлика в средния трудов стаж на двата пола.

Средната продължителност на получаване на пенсия за стаж и възраст при жените е 27,5 години, а при мъжете 21,4 години, показват данни на НОИ. Тук става въпрос за хора, които са работили в условията на трета категория труд, а не за миньори и летци, които се пенсионират по-рано. Но това са предимно хора, които са се пенсионирали по Закона за пенсиите преди 2000 г., когато необходимата възраст за пенсия за жените беше 55 г., а за мъжете 60 г. Сега ситуацията е напълно различна. През настоящата година изискваната възраст за пенсия за жените е повишена на 62 години, а за мъжете - 64 години и 6 месеца. До 2037 г. изискваната възраст за мъжете и жените ще се изравни на 65 години. Това беше направено именно, за да се намали срокът, през който хората взимат пенсии, и така да бъдат спестени пари на държавната хазна.

Средната пенсия за стаж и възраст през миналата година е 709,51 лв., показват данни на НОИ. В тези данни влизат и хората, работили в условията на първа и втора категория труд. Средната пенсия на жените е 658,69 лв., а на мъжете е 797,19 лв. Оказва се, че пенсиите на жените са средно със 138 лв. по-ниски от тези на мъжете. Основната причина за това са по-ниските заплати на жените по време на трудовата им кариера. Има сектори на икономиката с по-високи заплати, където работят предимно мъже. Освен това жените по-често се грижат за децата, което понякога им пречи да израснат в кариерата, пише "Труд".

Въпреки различния трудов стаж, който се изисква от мъжете и жените, за да получат пенсия, реално стажът на двата пола преди пенсиониране е почти еднакъв. През 2022 г. излезлите в пенсия жени са имали среден трудов стаж от 34 години и половина, а стажът на пенсионираните мъже е бил с около месец по-малък. Въпреки ежегодното вдигане на изисквания стаж за пенсиониране, реалният стаж на хората преди да излязат в пенсия е намалял спрямо годината преди пандемията. И жените и мъжете са работили по-малко от изискването на Кодекса за социално осигуряване (КСО) жените да имат стаж от 36 г. и 4 месеца за пенсия, а мъжете - 39 г. и 4 месеца. Причината за това е, че през много периоди от живота хората остават без работа и не трупат стаж. Затова се налага да купуват стаж за времето, което не им достига. КСО дава право на хората да купят до 5 години недостигащ стаж за пенсия.

През 2022 г. излизащите в пенсия жени са били средно на 63,3 години, при изисквани от КСО 61 г. и 10 месеца. Излезлите в пенсия мъже са били на възраст средно 65,6 г., при изисквани 64 г. и 5 месеца. Това показва, че и жените и мъжете са работили до по-голяма възраст от изискваната, за да покрият и изискването за стаж.

Facebook коментари