Събота, 15 Юни 2024 г.

Силистренци ще вземат участие в Пролетното издание на "Фестивал на занаятите и изкуствата" в Добрич

Над петдесет участници има записани за първото пролетно издание на Фестивала на занаятите и изкуствата в Добрич, каза за БТА Пепа Рашева от фондация "Добруджа – истории, традиции, култура". Участниците са от областите Силистра, Варна, Хасково, Габрово, Самоков и Добрич.

Десетки участници, които ще представят богатата палитра на българските традиции и култура, ще събере фестивалът. Ще бъдат показани различни художествени занаяти, творби на приложните и изобразителни изкуства. Ще могат да се представят и всички, които съчетават лично производство с творчество и традиция, допълва Рашева.

"Много нови изложители ще се включат, различни занаяти ще бъдат показани. Участие с демонстрации ще вземат учениците от професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост. В "Работилничка за сръчковци" ще се включат децата от детска градина "Слънчице", Професионална гимназия по туризъм "Пейо Яворов" и средно училище "Св. Климент Охридски", каза Рашева.

На сцената на площад "Свобода" ще звучат български ритми, представени от танцови и певчески състави. Гост на събитието ще бъде народната певица Галина Дурмушлийска, която ще проведе и майсторски класове в дните на фестивала.

Учениците от Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост ще пресъздадат прически и облекла от началото на 19-и век.

В рамките на форума ще бъде представена и ретро изложба на автомобили. На площад "Свобода" вече са подредени и паната с програмата и участниците.

Пролетното издание на "Фестивала на занаятите и изкуствата" започва на площад "Свобода" в Добрич на 26 май и ще продължи до 28 май.

Първото издание на "Фестивала на занаятите и изкуствата" събра в архитектурно-етнографски комплекс "Стария Добрич" над 40 майстори от областта и съседните Варна, Шумен и Търговище, припомня БТА. Представена бе богата палитра от занаяти като тъкачество, сарачество, седларство, свещолеене, грънчарство, художествена керамика, книговезане, стъклопис, иконопис и много други.

Facebook коментари