Понеделник, 15 Август 2022 г.

Нона Караджова: "Спекулира се с популистки заплахи за търсенето и проучването на подземни богатства"

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова смята, че се спекулира с популистки заплахи за търсенето и проучването на подземни богатства в България.
Тя заяви това в Силистра в отговор на въпрос за предстоящото проучване за добив на шистов газ в район, в който попада и Силистренска област.
Караджова обясни, че с проучванията не се нанасят вреди на околната среда и по тази причина българското и европейското законодателство не изискват провеждане на никакви екологични процедури.
"Ако се намери шистов газ и се даде търговско откритие на фирмата и тя пожелае да се премине на концесия, започва друга процедура за ОВОС на инвестиционния проект и процедура за оценка на въздействие на проекта върху биоразнообразието и на зоните от европейската мрежа НАТУРА каза Нона Караджова. Тя подчерта, че тези процедури се прилагат в България и обществеността може да се запознае с тях.
Министърът на околната среда и водите Нона Караджова бе в Силистра заедно с председателя на Народното събрание Цецка Цачева на организиран от местната организация на ГЕРБ празник на река Дунав.

Facebook коментари