Неделя, 01 Октомври 2023 г.

Мощите на Светите братя Кирил и Методий в центъра на Силистра по време на празничното шествие

Днес в Силистра се проведе празнично шествие, в което взеха участие над 3000 учители, ученици, родители, образователни и културни институти, изразявайки своята признателност към светите братя Кирил и Методий.

На 20 ноември миналата година, в навечерието на Деня на християнското семейство, Силистра се превърна в единственият български град, в който ще се съхраняват за вечен поклон частици от мощите на Светите братя, създатели на българската писменост.

Днес, на 24 май, този велик празник бе предвождан от молебен с послание за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Яков в присъствието на д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра.

Образователната система в Община Силистра включва законодателно установени институции за предучилищно и училищно образование. Има 9 общински детски градини и 11 общински училища, от които 6 са професионални гимназии (5 от тях са държавни). Също така, има 3 общински центъра за подкрепа на личностно развитие - Обединен детски комплекс, Народна астрономическа обсерватория "Галилео Галилей" и Обединено общежитие за средношколци "Младост".

Община Силистра разполага с 12 училищни автобуса, предоставени от Министерството на образованието и науката. Те осигуряват безопасното преминаване на ученици от населените места със закрити училища до средните и приемните училища. 7 от общинските училища в Силистра разполагат с училищни автобуси.

На церемония преди 24 май, вечерта, 129 абитуриенти получиха отличия във формата на грамоти и сребърни монети с герба на Община Силистра от кмета на общината. Също така, 33 учители и 3 екипа бяха отличени на специална церемония по повод празника.

В Община Силистра има активно функциониращи културни институти, сред които Регионалният исторически музей, Художествената галерия, Регионалната библиотека "Партений Павлович", Природонаучният музей в Сребърна, Общинското кабелно радио в Силистра, Градският духов оркестър в Силистра, ансамбълът "Добруджа" в Силистра, Литературното сдружение "Реката и приятели", Клубът на учителите пенсионери "Иван Байчев", Клубът на младия учител, Клубът на дейците на културата, както и създателите на сайтовете "Стара Силистра", "Арт Силистра" и 23 читалища.

Facebook коментари