Неделя, 11 Юни 2023 г.

Мирослав Черников: Проблемът с берачите на череши е регулярен и трудно предвидим всяка година

Проблемът с работната ръка се превръща във все по-основен за родното земеделие, споделят производители в различни сектори. За поредна година на прага на активния сезон фермерите са притеснени дали именно този фактор няма да се окаже решаващ за бизнеса им.

"Липсва яснота към момента" е стандартното изречение, което се чува масово от производителите на първите реколти на пазара. Заради късните студове кампаниите по черешобер и розобер закъсняват и вероятно ще съвпаднат като период, което поставя въпроса как ще се разпредели потокът на останалата в България работна ръка за тези дейности.

Тази година в Силистра ще берат череши преди Кюстендил

"Беритбите тепърва предстоят, имаме сериозни поражения както при ранните, така и при средноранните сортове череши", споделя за Агри.БГ Мирослав Черников, председател за район Силистра на Съюза на Дунавските овощари, и добавя: "Проблемът с работната ръка е регулярен и трудно предвидим всяка година. До последно не може да се каже дали кампанията в района ще протече гладко в това отношение. Заради разредената реколта може да се наложи да увеличим надниците, за да задържим берачите в градините."

Facebook коментари