Неделя, 11 Юни 2023 г.

Винарните в Силистренско отварят врати за винени любители

За трета поредна година винарните от Североизточна България ще посрещат пътешественици и винолюбители по време на Дни на отворените врати на Североизток. В инициативата заедно участват 13 винарни и 3 вино бара от Карта за вино тур Североизток, съобщиха от "Уайнтурс България".

През двата дни – 27-28 май, желаещите ще могат да опитат автентични български вина както от местни, така и от международни сортове. Винената обиколка може да се съчетае с интересни исторически и природни забележителности в района на Велико Търново, Шумен, Търговище, Провадия, Варна, Силистра, Тутракан.

В дните на отворените врати ще се включат Вино бар "Пинк Пеликан" (Pink Pelican) в Силистра, Винарска изба "Опрев" в село Добротица, на 15 км от Силистра, "Младенова изба" в Тутракан, Винарска изба "Варна" в село Генерал Кантарджиево, на 15 км от Варна, Винарска изба "Одесос" във Варна, Вино бар "Уайнграунд Ботълс енд Бийнс" (Wineground Bottles & Beans) във Варна, "Шато Бошнаков" в село Езерово, на 10 км от Варна, "ДеВина лозя и вино" в село Повеляново, на 20 км от Варна, Винарска изба "Царев Брод" на 10 км от Шумен, "Салла Естейт" в село Блъсково, на 15 км от Провадия, "Лозето Естейт" в село Сава, на 20 км от Провадия, "Вила Овчарово" в село Овчарово, на 10 км от Търговище, Дегустационен център "Велико Търново" на Самоводската чаршия в града, Винарна "Ялово" в село Ялово, на 15 км от Велико Търново, Винарска изба "Драгошинов" в село Нацовци, на 15 км от Велико Търново, Винарна "Марян" в село Марян, на 5 км от град Елена.

Целогодишно винопроизводителите от района създават продукти с високо качество и разнообразна стилистика. По традиция в последния уикенд на май те канят любителите на място в избите, за да ги запознаят с това разнообразие, да вкусят на място от вината, да усетят духа на лозята и да разкажат тайните на производството си.

През останалото време на годината винарните и вино баровете също приемат посетители, но след предварителна резервация. За Дни на отворените врати те са подготвили и много разнообразни съчетания с местна кухня.

Входът за всички винарски изби ще бъде свободен, а посетителите ще имат възможност да дегустират вина от новите реколти, селектирани от избите.

Актуална информация може да се намери на страницата на събитието във Фейсбук.

Facebook коментари