Неделя, 01 Октомври 2023 г.

Кристиян Русев от Силистра със специална награда от Ретро парада в Кубрат

Кристиян Русев от Силистра със специална награда от Ретро парада в Кубрат

За седми път в Кубрат се проведе традиционният ретро парад на автомобили и мотоциклети. Тазгодишното издание успя да привлече в Кубрат рекорден брой участници – над 140 любители на ретро возилата от цялата страна. Събитието се осъществява под егидата на Кмета на община Кубрат Алкин Неби. Организатор на проявата е Община Кубрат и Авто-мото ретро клуб "Хан Кубрат".

Събитието откри кметът Неби, който още в началото на обръщението си към присъстващите, призова за едноминутно мълчание по повод настъпилата тежка катастрофа на 19 май вечерта, отнела живота на 14-годишната Сияна Цветомирова от град Кубрат. Ретро събитието започна с песента на Лили Иванова "Моят град" в изпълнението на Анита Димитрова в съпровод на китариста Камен Кирилов. В памет на Сияна изпълнителите й посветиха песента на група "Сигнал" – "В друго време, в друг свят". На сцената песни изпълниха още: Росиана Няголова, Алекс Евгениев и Даная Драганова.

По повод трагичния инцидент в Кубрат бе отложена и традиционната почетна обиколка на ретро возилата из града, като участниците от читалището в Кубрат и гостуващите изпълнители посветиха изпълненията си на трагично загиналата Сияна. В обръщението си кметът Неби поздрави участниците и организаторите, като призова обаче всички водачи на автомобили и моторни превозни средства за повече толерантност на пътя.

След двучасова пауза и оглед на ретро возилата на площада се проведе и церемонията по награждаване на собствениците и водачите на най-атрактивните коли и мотори. За най-елегентан бе определен автомобилът "Зимер" от 1984 година на Емил Неделчев от Каспичан. За най-автентичен бе определен военният джип "ДКВ" от 1964 година на Лютви Дахилов от кубратското село Беловец. За най-атрактивен бе определен автомобилът "Шкода Кайпан" на Пламен Бешев от Русе. За най-тунинговано бе определено возилото на Светлозар Стоилов от Търговище с "Ауди 90" от 1990 година.

В категорията за произведени ретро возила до 1945 г. първите две места извоюваха Валентин Василев от Русе с "Мерцедес" от 1927 г. и Валентин Дойчинов от Сливен с "Мерцедес" от 1928 година. В категорията за автомобили до 1965 г. първото място получи Кольо Тончев от Добрич с "Трабант 600" от 1963 г. Втори се класира разградчанинът Пламен Веселински с "Шкода Октавия" от 1963, а трети стана Невен Стоянов от Бургас с "Москвич 407".
В категорията на колите до 1985 г. първи се нареди Александър Груев от Варна с "Хонда Акорд" от 1981 г., следван от Антон Панайотов, също от Варна, с "Пежо 404" от 1968 година. Трети в категорията се нареди габровецът Мирослав Ненов с "Варбург 353" от 1988 г.

Специални награди получиха 13 участници от страната и региона. Тук бяха показани ретро бижута и класики на четири гуми. На ретро събитието в лудогорския град се откроиха редки автомобили, които предизвикаха интереса и на жители и на гости. Отлично представяне направиха: Кристиян Русев от Силистра с "Варшава 223" от 1969 г., Тончо Желязков от Стара Загора с "Мерцедес" - 90, Николай Христозов от Поморие с "Трабант 1.1" от 1990 г., Клиф Саутуел от Провадия с уникалния "Шевролет Корвет" - 80, варненецът Здравко Здравков с "Мерцедес 124" от 1995 г., както и Христо Христов от Разград с "Волга-ГАЗ 21" от 1968 година.

Голямата награда – Купата на Кмета спечели кубратчанинът Тихомир Тодоров с "ВАЗ 2101". Изборът на кмета се спрял на този автомолил, тъй като още в началото на шофьорската си практика, се обучавал на такъв автомобил. Кметът пожела на победителя много успехи, победи на подобни форуми, здраве и щастие.

При мотоциклетите за най-атрактивен мотоциклет бе избран Возход 67, собственост на Илиян Илиев от Русе. Най-добре реставриран бе моторът Балкан 50 от 1969 г. на Кольо Тончев от Добрич. Специални награди при моторите взеха участниците: Ивайло Кудишев от Русе с ИЖ-56 от 1957 г., русенецът Юлиян Димов с AWO - 58, Денис Кязимов от Кубрат със Симсон S-51 от 1984 г. и Махмуд Юмеров също от Кубрат с мотор Симсон S-51 от 1982 година. В категорията отлично се представиха също Свилен Стоянов от Кубрат и Кристина Владова от Русе с мотори ИЖ, Иван Василев от Разград с Ява - 638 от 1993 г., Ерхан Исметов от Кубрат със Симсон S - 51 от 1987 г. и други.

Победителите, а и всички участници получиха купи, грамоти и награди. Отличията бяха връчени от кмета Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, както и от председателят на автомобилния клуб в Кубрат Христо Антонов. Организаторите благодариха на всички участници, като си пожелаха още много срещи и хубави поводи за две, четири и повече колела.

Facebook коментари