Неделя, 11 Юни 2023 г.

В Шумен започна военно обучение на деца от детска градина

На строевия плац на шуменския факултет "Артилерия, ПВО и КИС" на Националния военен университет "Васил Левски" започна обучение на деца от местната детска градина "Пчелица" за предстоящ военен ритуал, съобщава БТА.

"Курсанти от националния военен университет обучават децата в съвсем елементарно войсково поведение по време на маршируване, как да се обърнат, с кой крак се тръгва. Планираме на 2 юни, при откриване на военен паметник в с. Зайчино Орише, децата също да са част от мероприятието", отбеляза деканът на факултета полк. Дилян Димитров.

Идеята "за съвместните занимания" възникна, след като деца от детската градина посетиха нашата гарнизонна експозиция, която беше специално отворена за тях и имаха беседа с нейния уредник. Те изключително много се впечатлиха и от курсантите в униформи. "Преди две години, по инициатива на началника на университета, бяха ушити униформи за деца в район Велико Търново и решихме, че е добре, ако проявят желание и групи от Шумен, също да бъдат ушити униформи". На ритуала в с. Зайчино Орише децата от детската градина ще бъдат облечени с нови униформи, уточни полк. Димитров.

Една от основните задачи, обусловена от мисията на университета, е не само обучението на наши възпитаници, а най-вече възпитанието им, и то в патриотично чувство, родолюбие и национална гордост, каза още полк. Димитров.

Facebook коментари