Неделя, 11 Юни 2023 г.

Комшиите строят четири тунела през Карпатите

Комшиите строят четири тунела от над 24 км през Карпатите за железопътната линия Брашов - Сигишоара

След приключване на строителните работи скоростта на влаковете ще се увеличи до 160 км/ч.

Компанията Aktor, част от асоциацията RailWorks, вече донесе в Ракош, в окръг Брашов, първия TBM, машина, способна да изкопава 15 метра на ден. Те ще работят 6 дни в седмицата, 24 часа в денонощието със специализирани екипи

Проектът се състои от четири тунела с обща дължина над 24 км, които ще бъдат прокопани с 4 TBM (машини за пробиване на тунели), които струват над 70 милиона евро за изграждането на железопътната линия Брашов - Сигишоара.

Представители на "Актор" поставиха румънския флаг на четирите машини, които ще прекосят Карпатите. Имената на 4-те TBM, имената на децата на инженерите, които участват в този проект с голям технически мащаб! 4-те TBM се наричат ​​АЛЕКСИЯ, МЕЛИНА, ЕВЕЛИНА и КАТЕРИНА.

Според CFR SA разстоянието от 128 км между Брашов и Сигишоара ще бъде изминато само за един час, в сравнение с настоящите два часа.

Железопътните участъци Brașov-Apața и Cața-Sighisoara, съответно Apața-Cața, в момента се модернизират от RailWorks Association, сформирана от Alstom, Arcada, Aktor, Euroconstruct Trading 98, съгласно договор, подписан между CNCF CFR SA и Railworks Association през 2020 г. договор за изпълнение на работите по модернизация на лотове 1 и 3 от железопътния участък Брашов – Сигишоара с прогнозна стойност 2,9 милиарда леи. Също така, за лот 2, Apața-Cața, Railworks Association спечели договора в края на 2019 г. на стойност 2,72 милиарда леи. Общата стойност на проекта е 1,2 милиарда евро.

Железопътният проект Брашов - Сигишоара се смята за един от най-важните инфраструктурни проекти в Румъния, тъй като е част от коридора Рейн - Дунав и европейската транспортна мрежа. Това ще допринесе за икономическото развитие на района, ще увеличи мобилността и ще подобри връзките между историческите региони Трансилвания и Мунтения.

Изграждането на четирите тунела представлява истинско предизвикателство за участващите инженери и строители, тъй като те трябва да бъдат прокопани в трудна среда, в планинския район на Карпатите. Използването на TBM обаче значително ще намали времето и разходите за строителство.

В допълнение, модернизацията на железопътния участък Брашов - Сигишоара ще допринесе за повишаване на туристическата привлекателност на района, предлагайки възможност за изследване на природните красоти на Карпатите, както и на културно-историческото наследство на региона.

Facebook коментари