Неделя, 03 Юли 2022 г.

За трета поредна година народният представител Стефан Господинов посети фолклорния събор "Алеково пее"

Фолклорен събор "Алеково пее" се проведе за шести път в силистренското село Алеково през неделния ден. Кметът на селото Иван Захариев посочи, че в традиционната проява участие са заявили 36 певчески колектива от Североизточна България. Домакините от Алеково се представиха с три групи - смесена, женска и детска.
Съборът започна от 9,30 часа в центъра на селото пред паметника на загиналите за свободата на България герои. На проявата присъства и народният представител от ГЕРБ Стефан Господинов. Той поздрави присъстващите с 6-то издание на празника, като им пожела да запазят традициите, които ни правят българи. От името на ГЕРБ народният представител дари на читалището на селото 350 лв.. Същевременно даде обещание, че за следващия празник "Алеково пее", паметникът в селото да бъде ремонтиран.
Припомняме, че проявата е свързана с името на народната певица Димитрина Кунева. Интересът към "Алеково пее" расте с всяка изминала година. През миналата година са участвали около 34 колектива, от Добрич, Варна, Русе и др, гостували са певци и от Румъния, уточни кметът на селото. Целта е добруджанската народна песен да се съхрани и предаде на поколенията.

Facebook коментари