Неделя, 11 Юни 2023 г.

Урок по история между стените на последната османска крепост на Балканите

На 18.05.2023 г. в рамките на Националната програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда", в Модул 3 - "Културните институции като образователна среда", десетокласниците имаха възможността да посетят Крепостта "Меджиди табия" в град Силистра и да се запознаят с османската фортификация от XV до XIX век.

Г-н Веселин Кръстев, уредник в тази културна институция, представи интересна беседа за създаването и поддържането на това укрепително съоръжение, което имаше ролята да защитава подстъпите към града. Той разкри множеството аспекти на историческото значение и архитектурата на крепостта, допълнени с интересни факти и анегдоти.

След това учениците се включиха в дискусия и представиха своите разсъждения на темата "Съдбините на Силистра през XV-XIX век". Те споделиха своите мнения и анализираха важните събития и промени, които са се случвали в града през този период на историята.

Посещението на Крепостта "Меджиди табия" беше не само образователно, но и вдъхновяващо преживяване за учениците, които разшириха своите познания за историята и културата на Силистра. Това беше една ценна възможност за тях да се запознаят с местното наследство и да развият своята аналитична и критична мисъл.

Facebook коментари