Неделя, 14 Април 2024 г.

Вижте за какви нарушения силистренски тираджия отнесе 980 евро глоби в Австрия

Варненският апелативен съд потвърди решение на Окръжния съд в Силистра, с което е призната санкция, наложена на български гражданин за нарушения на правилата за движение по пътищата в Австрия. Глобата е в размер на 980 евро.

Производството е по реда на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на актове за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Наказаното лице обжалва пред настоящата инстанция решението на Окръжния съд, с което е признато решението за плащане на финансова санкция, издадено от Областната администрация на Нойзийдл ам Зее, Австрия.

Според данните по делото, като водач на тежкотоварен автомобил Драгомир М. е допуснал 4 нарушения: на два пъти не спазил изискванията за задължителна почивка, не предоставил на контролните органи записки за 2 от предходните 28 дни и не използвал правилно тахографа, инсталиран в превозното средство.

Санкционираният твърди, че не е почивал по обективни причини и няма вина – превозвал е опасни товари под специален ескорт и нямал право да спира товарния автомобил по свое желание. Апелативният съд прие, че това възражение е свързано с основанията за издаване на решението за финансова санкция, но не и с процедурата за признаването му в изпълняващата държава. Българският съд не разполага с правомощие да преразгледа съществото на влезлия в сила чужд акт по силата на обвързаност от принципа на взаимно признаване на съдебни решения в Европейския съюз.

Въззивният съдебен състав не намери основания да откаже признаване на представеното решение и изпращането му за изпълнение на Националната агенция за приходите.

Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Пресцентър на Апелативен съд - Варна

Facebook коментари