Четвъртък, 09 Декември 2021 г.

Силистренци посрещнаха тази вечер иконата на Света Богородица от кипърския манастир "Агия Напа" и честния пояс /колан/ на Света Богородица

От централния градски площад в Силистра вярващите християни пренесоха светините с литийно шествие в катедралната църква "Св. Св. Апостоли Петър и Павел", чийто храмов празник предстои.
В понеделник пред иконата и честния пояс на Богородица ще могат да се поклонят и жителите на Тервел.
Ден по-късно светините бъдат пренесени и в силистренското село Калипетрово, където ще се отбележи една година, откакто създаденият в селото православен център е наречен на името на покойния Доростолски митрополит Иларион.
На 30 юни пред светите реликви ще се поклонят и варненци, съобщи протосингелът на Доростолската митрополия отец Добри Чаков .
Манастирът "Агиа Напа" се намира в едноименния курортен център в Кипър. В превод името е света гора. Според легендата на мястото, където се намира манастирът, имало пещера. За да се подслони, в нея влязъл ловец със своето куче. Тогава в дъното на пещерата нещо блеснало. Кучето залаяло и привлякло вниманието на ловеца, който намерил иконата на Света Богородица. Предполага се, че е била скрита в пещерата по време на иконоборството през VІІ-VІІІ век.
По-късно в пещерата е устроена църква.
Поклонници идват в манастира от близо и далеч. Посещават го и жени , дошли да измолят рожба от Света Богородица.
За предстоящия празник на катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра във вторник ще бъдат донесени мощите на Преподобния Максим Изповедник от светогорския манастир "Свети Павел".
Службите за храмовият празник на катедралната църква "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра ще започнат на 28 юни.
На следващия ден Доростолският митрополит Амвросий, заедно с архиереи от Гърция, Румъния и Русия и духовници от района, ще отслужи тържествена света литургия и водосвет за храмовия празник.

Facebook коментари