Четвъртък, 18 Юли 2024 г.

Красимир Дачев: Голяма част от новите милионери са собственици на затворени малки предприятия

"Грешно беше, че Планът за възстановяване и устойчивост не се пусна преди две години", каза той
"Несигурността се отразява на бизнеса. Голяма част от новите милионери са собственици на затворени малки предприятия, които слагат парите си на влог. Не са увеличени милионерите, това е обезкостяване на предприятията. Този процес започна през лудата 2022 г., когато цената на тока скочи, вече се успокои. Единствено цените на дървесината и всички, свързани с гората, страдат от високите цени". Това заяви бизнесменът Красимир Дачев в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

БНБ: Всяка седмица още петима депозират над милион в банковата си сметка

По думите на бизнесмена горите са един безплатен ресурс. "Горите загиват, защото не се прочистват, не се правят мероприятията, които осигуряват здравето на гората. Всяка година се увеличава площта на горите в България, но се сече там, където има път. На други места гората е забравена. Грижата за гората трябва да е номер едно, защото всичко следва от нея", обясни Дачев.

"Годишно България има прираст между 12-14 млн. куб. м, а се добиват по-малко от 6 куб. метра, значи или се краде, или минава по други начини", допълни той.

Като основен проблем той изтъкна липсата на предвидимост – кой ще дойде да инвестира като не знае каква е ситуацията, запита Дачев. "Всички страни извън рестрикцията на ЕС са залети от евтина суровина от Русия. В един ден бяха прекъснати дълго изграждани партньорски връзки", допълни бизнесменът.

"Грешно беше, че Планът за възстановяване и устойчивост не се пусна преди две години", каза той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Facebook коментари