Неделя, 11 Юни 2023 г.

Писателите Мартин Маринов и Марин Георгиев представиха в Силистра новите си книги

На литературна среща в Художествената галерия в Силистра писателите Мартин Маринов и Марин Георгиев представиха своите нови книги. Двамата творци определиха себе си като "маргинални" и "провинциални" автори, които пишат "на живот и смърт" за разлика от някои свои софийски колеги. Друго общо между тях е, че са възпитаници на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

"Словото на Мартин Маринов е органично и изключително психологически съкровено и това прави неговите творби привлекателни за четене. Той ни прави съпричастни към природата много ненатрапливо, пише за Делиормана. Драмите са битови, животът е делничен, но зад обикновените човешки съдби на героите се крият вечни човешки проблеми като самотата, отчуждението, греха и изкуплението, възмездието, любовта, смъртта. Това, което вълнува всички нас", каза при представянето на книгата на Мартин Маринов "Нежното сияние на покрусата".

Марин Георгиев представи последната си книга ,,Камъчета под езика". Той я определи като своеобразна "вѝдрица" от втората половина на 60-те години, та до наши дни. Творбата съдържа фрагменти, размисли за живота, литературна критика, политически коментари. А общото между тях е авторът, който иска да си обясни света около него и да направи равносметка на живота си. По думите му се е спрял на заглавието "Камъчета по езика", защото трудно се поднасят неудобните истини и факти.

Марин Георгиев е автор на повече от 20 книги с проза, поезия, литературна критика, преводи. Издател е на вестник "Литературен форум". През 2016 г. получава почетния знак на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" за съществен принос в академичния му живот и издигането на авторитета му.

Facebook коментари