Сряда, 17 Април 2024 г.

Радостина Долапчиева: Клиентите търсят съчетание между удобно, практично и изящно

Радостина Долапчиева: "Най-важното за изкарването на една прекрасна абитуриентска вечер е настроението! Смятам, че ако дамата или младежа се харесват с визията си, неминуемо това ще доведе до едно по-добро посрещане на празника"

В днешно време момичетата се съобразяват с дневното събитие, което обикновено организират със своите близки и съответно вечерното, което споделят със своите съученици и целият випуск. За дневното събиране съветвам и моите клиенти в бутика да бъде по изчистена, по лека, като визия рокля и съответно удобна. Тези решения са в по-светли тонове, по-нежни, което така да придава свежест и на самия ден. Докато вечерните тоалети са много по-строги и изтънчени с много актуално тази година, много мъниста, камъни с много приятен блясък и съответно в по-наситени нюанси.

Това сподели за Общинско радио-Силистра Радостина Долапчиева, носителка на "Златна игла 2021" в категория "Модна къща на годината" и на "Златна игла 2022" в категория "Абитуриентска мода".

"Ако пък дамата реши да е в по-светъл тоалет, го решаваме в платина и златно, но с доста наситен блясък. Цветовата гама за вечерните тоалети трябва да бъде най-често съобразена с тена на кожата, с цвета на косата, като цяло ги съобразяваме с клиентите. Това че може би един от първите въпроси, които ни задават, когато дойдат в бутика и искат нашия съвет. Обикновено при по-тъмни кожи се насочваме към по-нежните, по-светлите тонове. Докато при по-светли кожи се насочваме към по-ярките, по-наситените нюанси. Съответно има решение и за светлите дами, там залагаме на повече блясък" допълни Долапчиева.

"Мъжете трябва да бъдат съобразени с класическите визии и да имат така един акцент в своята визия, било то интересна папионка, защото все пак са млади хора и е хубаво да има една нотка акцент, който да придава по-голяма свежест на визията" посочи дизайнерката.

Тя открои относно притенциозността на мъжете и жените в избора на облекло, че е строго индивидуално:
"Като цяло дамите в последните години ми прави впечатление, че са изключително запознати с новите тенденции. Повече залагат на елегантни тоалети. Кичът вече изобщо е забравен. Запознати са с това как трябва да изглежда една млада дама и се съобразяват с нашите съвети.

Смятам, че не са чак толкова претенциозни и не са чак толкова суетни. По-скоро са знаещи какво искат. Докато при мъжете, в по-младото поколение, може би се забелязва една по-голяма нотка суета, но аз го намирам за много приятно и това допринася, определено за по-добрата им визия".


"В нашия бутик "Алегра" ние представяме вечерна мода, булчинска и абитуриентска. За булчинските рокли, сега изключително актуално е а силует, линия русалка също, но отново пречупени с лек телесен нюанс. Това е изключително актуално тази година. Дантелата винаги е на мода, но сега се налагат и много изчистени вариант, които са с леки диагонални начупвания и придават една много интересна и разчупена визия", каза Долапчиева.

"Идването на проба не притеснява клиентите, защото ние се съобразяваме. Има много клиенти, които не живеят в България. Обикновено пробите минават с едно идване, ако всичко е организирано добре и уточнено, клиентите са с подготвени обувки, за да можем да определим и дължината. До този момент не сме имали клиент, който да се притеснява. Клиентите, които избират да им се направи индивидуален тоалет. Което според мен е много предпочитано и биха искали специално внимание не се притесняват от това, че трябва да дойдат още веднъж на проба. Това е съвсем в реда на нещата", сподели Долапчиева.

"Клиентите търсят съчетание между удобно, практично и изящно. Това мога да кажа, особено за булките. От нашия бранд избираме по-фините материи, по-качествени, но по-леки, които да не утежняват роклята и да не създават допълнителни неудобства. Наясно сме, че и булките изкарват часове с този тоалет.

"Най-важното за изкарването на една прекрасна абитуриентска вечер е настроението. Трябва дамата или младежа да бъдат облечени и аутфитите да отговарят на собственото им усещане, т.е да знаят, че когато човек се харесва, той излъчва този позитивизъм и съответно това се приема и от околните. Смятам, че ако дамата или младежа се харесват с визията си, неминуемо това ще доведе до едно по-добро посрещане на празника", подчерта Долапчиева.

"По-пълните дами трябва да се съобразят с формите и това, че една дама е по-пищна, не означава, че трябва да избира само строго определени линии. Ние разполагаме и с варианти на кройки, които подчертават съответно хубавите форми в тялото и прикриват недостатъците. Всички имаме леки недостатъци или поне такива, които не ни допадат. Така че, по-скоро трябва да се съобразят с кройката на тоалета, каза дизайнерката.

"За това, че съм носителка на "Златна игла 2022" в категория "Абитуриентска мода", за мен това много голямо признание, тъй като вече 15 години обличаме нашите абитуриенти и се радваме с тях и със семействата им. Стараем се и полагаме индивидуални усилия за всеки един абитуриент, за всяко едно момиче. Защото ние сме насочени в дамска мода и за мен това наистина е много голямо признание за нашия труд и за целия ни екип", сподели дизайнерката.

"Изключително благодарна съм на проф.Любомир Стойков за тази висока оценка, на него и на целия му екип и на екипа журналисти, който гласува за нас на тазгодишното отличие за "Абитуриентска мода". Той е изключителен експерт и за нас това признание, казано от него означава наистина много!

"На всички желая здраве! Нека всичко, което пожелаят им се сбъдва с лекота! На абитуриентите пожелавам успех! Нека навлизат в новия етап от живота си с много сила и стремеж. Да се реализират там, където желаят и така да породят много поводи за гордост на своите семейства и своите родители! Лично за мен и екипа ни пожелавам здраве! Да имаме така сили и вдъхновение да продължаваме да творим, защото за нас това е призвание", каза в заключение Радостина Долапчиева.

Носителката на "Златна игла 2021" в категория "Модна къща на годината" и на "Златна игла 2022" в категория "Абитуриентска мода" - Радостина Долапчиева създава своя моден бранд "Алегра" през 2009 г., заедно с майка си Галя Долапчиева. Първият бутик за сватбена и официална мода откриват във Варна, а през 2013 г. и в София.
Има сертификати за обучение по "Основи на модния дизайн" и "Модата и метавселената" от Академията за мода с преподаватели проф. д.н. Любомир Стойков, доц. д-р Кристина Савова, д-р Милка Александрова - Бучи, Теодора Спасова и др. Характерно за изящните тоалети, които марката създава са прецизните кройки, ръчни инкрустации и висококачествени материи. При създаването на всяка една колекция дизайнерката Радостина Долапчиева се съобразява с актуалните модни тенденции, използвайки умело цветовите съчетания, качествените платове и прецизната кройка за постигане на желания силует. При изработката на предложенията са използвани красива коприна, тюл, френска дантела и органза. Също така присъстват ръчни инкрустации и естествени пера. В основата на визиите е прецизността и иновативната структура на всеки детайл, съчетани с блясък и елегантност.

Радостина Долапчиева умее да съчетава класически линии с нов модерен привкус. Облеклата в модния бранд "Алегра" варират от традиционни аутфити в стил "принцеса" до разновидности на линии русалка. Предлагат се и рокли с колан в талията, който е изработен от кристали в цвят планина.

Притежателки на нейни тоалети и аксесоари са ярки представители на артистичния ни и бизнес елит, като актрисата Бойка Велкова, поп-изпълнителката Кристина Димитрова, певицата и актриса Марина Кискинова, бизнес дамата Таня Скринска и др.
Дизайнерката е участвала в такива престижни и международно утвърдени модни прояви като "Златна игла", Sofia Fashion Week, "БГ модна икона", "Ревю с кауза", "Изгряваща звезда", "Фестивал на модата и красотата", "Вечери на стила" и др.

Ето какво отбелязва за нейния стил проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода: "Радостина Долапчиева е ярък представител на новата генерация български модни творци. Като дизайнер на сватбен бутик "Алегра", тя демонстрира впечатляващи умения да комбинира трите главни ценности в булчинския стил: уважение към традицията и класическата линия, намиране на ясните кодове на женствеността, нежността и романтиката, и използване на свежите знаци на модерността и емоционалния дух на времето. Стремежите на авторката към опростяване на силуета, редом с вниманието към малките, но съществени детайли са ключ към обяснението на нейния успех...".

Facebook коментари