Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Спектакълът "Преспанските камбани" гостува в Алфатар

Спектакълът "Преспанските камбани", базиран на романа от Димитър Талев, ще се състои в град Алфатар на 22 май.

Изпълнението ще се проведе в НЧ "Йордан Йовков-1894г." от 19:00 часа.

Входът е свободен за всички посетители.

Спектакълът "Преспанските камбани" е едно от новите заглавия в репертоара на Драматичния театър "Антон Страшимиров" в Разград. Сценичната адаптация по едноименния роман на Димитър Талев е дело на режисьора Бойко Илиев, който вече постави на разградска сцена и "Железният светилник". Режисьорът сподели, че "Преспанските камбани" е разказ за предците ни - достойни и горди българи, посветили себе си на националния идеал.

По думите му работата по заглавието е вдъхновена от личен мотив и му носи завръщане към корените. Според Бойко Илиев героите на Димитър Талев са се слели с неговите баба и дядо от Кукуш, които с целия си род бягат от безчинствата, извършени от гръцката войска. "Благодарен съм на Талев, че чрез текста му открих своите предци, към чиято история приживе не обърнах необходимото внимание, за което продължавам да съжалявам и днес", каза Бойко Илиев.

Той определя заглавието като симптоматично, най-силният роман на Димитър Талев, зареден с енергия и сила. По думите му чрез постановката на театралната сцена отново заживяват хората, които са милеели за българския род и език, борили са се, и не-рядко са давали живота си, за да ни има нас. "Камбаните на Талев като че ли ни извикват за нов живот, връщат ни към нашия език и род", посочи режисьорът. Той добави, че чрез постановката е заложил стремежа си да събуди личности, които са готови да зачеркнат себе си в името на националните идеали.

"Желанието за независимост, за свобода продължава да стои в нас. Чрез героите си Димитър Талев се опитва да надскочи оня инстинкт за самосъхранение, който много често ни прави зависими и малки хора", добави Илиев. По думите му посланието на спектакъла е именно в това "раждане" на човека в него, стигащо до себеотрицание и жертвоготовност, което движи общността и дава криле, които са ни нужни, за да надскочим реалността на битието.

Сценографията и костюмите на спектакъла са дело на Жанета Иванова, а музикалните картини – на Евгени Господинов. В постановката участват актьорите от трупата на разградския театър Мариела Топалова, Петьо Горанов, Яцек Янков, Николай Сяров, Габриела Димитрова, Иван Иванов, Стефан Мараджиев, гост-актьор е Анна Петрова.

Facebook коментари