Неделя, 01 Октомври 2023 г.

Домът на любовта в Тутракан отбеляза 40 години

В Тутракан проведоха тържество под наслов "Обреден дом Тутракан. Светилище на щастието". То бе посветено на 40-годишнината от създаване на институцията, съобщиха от местната община, които заедно с Историческия музей в крайдунавския град бяха организатори на събитието.

Представена бе изложба с фотографии, проследяваща историята на сградата на Обредния дом и бе прожектиран на архивен видеоматериал от откриването му. По време на събитието бе проведена възстановка на ритуала по сключване на граждански брак.

Сградата на Обредния дом в Тутракан е построена през 1897 г. от румънски майстори-строители и е била румънско училище до 1940 г., когато по силата на Крайовският договор Южна Добруджа се връща в пределите на България. От 1942 г. там се помещава новооткритата тутраканска гимназия "Стефан Караджа". След земетресението през март 1977 г. сградата е сериозно пострадала и след продължителен ремонт се превръща ритуален дом.

През 1983 г. художникът Юрий Василев изработва емблематичния стенопис "Сватбен ритуал", който представя наложените през вековете традиции на сватбения обичай включващ годежа и сватбата. Автор на витражите и мозайката в сградата е неговата съпруга Красимира Василева. На 20 юли 1985 г. Обредния дом е официално открит от тогавашния кмет на Тутракан Иван Балков.

Facebook коментари