Неделя, 01 Октомври 2023 г.

В Силистра отбелязаха Международния ден на музеите

С фотоизложба с архивни снимки от археологическите разкопки в Силистра, започнали през 60-те години на миналия век, в крайдунавския град отбелязаха Международния ден на музеите. Изложбата представя 40 фотографии, разпределени в 16 платна.

Снимките са направени през периода 1969 - 1972 г., когато във връзка с изграждането на кейовата стена в Силистра са извършени археологически разкопки. "Изложбата има за цел да покаже пътя на това, което виждаме в постоянната експозиция. Показан е целият труд на археолозите, от откриването, през научната обработка, до достигането до витрината. Искаме да отдадем и почит към хората, благодарение на които имаме всички ценни експонати в експозицията си", каза за БТА директорът на Регионалния исторически музей в Силистра Николай Тодоров.

Международният ден на музеите бе отбелязан и в Дулово. Там събитието бе посветено и на 25-годишнинината от откриването на местния Исторически музей. На събитието бе представена изложба под надслова "Музейни съкровища от архивния фонд".

Facebook коментари