Вторник, 05 Декември 2023 г.

Български народни носии гостуват в румънското село Бранещи

Дългогодишната педагожка от Тутракан Клина Михайлова ще представи изложба с български народни носии в румънското село Бранещи. Това съобщи тя за БТА.

Събитието ще е на 20 и 21 май в местния православен храм "Св. Николай". Ще бъдат показани 14 носии, някои от които на повече от 100 години. Всички експонати ще са от личната колекция на Михайлова.

Инициатор на изложбата е Българско дружество "Седянка", което представлява българската общност в селото. В Бранещи живеят потомци на преселници от силистренското село Калипетрово от преди два века.

Калина Михайлова има една от най-големите колекции с народни носии в България. Експонатите са събирани в продължение на десетилетия, част от тях са показвани в музеите в Русе, Ботевград, Търговище и Каварна. През 2015 г. тя представи ревю на български народни носии в Европейския парламент.

През 2018 г. Михайлова, тогава кмет на село Шуменци, отбеляза българското председателство на Съвета на ЕС, като всеки понеделник ходеше на работа с различна народна носия.

Facebook коментари