Петък, 01 Декември 2023 г.

Русия призова българските власти да не допускат оскверняване на паметниците на съветските воини у нас

Официална Москва призова българските власти да не допускат оскверняване на съветските паметници у нас. Руското посолство в София е изпратило съответната нота до българското Министерство на външните работи.

Паметника на Съветската армия в Силистра, открит през 1969 г. послучай 25-годишнината на Девети септември 1944 и Септемврийската революция, представящ масивен скулптурен блок и поставен на висок подиум танк Т-34 с боен номер 313, беше поругаван през годините.

Вандали оскверниха паметника на Съветската армия в Силистра

Поругаха паметника на Съветската армия в Силистра

По време на седмичния си брифинг говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова заяви, че от 12 до 14 май в България са били осквернени братските могили на Червената армия в Банкя и в столичния квартал "Лозенец" и паметникът на съветския воин в Бургас.

"Руското посолство в София е изпратило протестна нота в Министерството на външните работи на България. Пред българските власти е посочена необходимостта всички подобни инциденти да бъдат разследвани, от виновните да бъде потърсена отговорност и да не се допускат такива престъпна акции в бъдеще".

По думите на Захарова пренебрегването на систематичното оскверняване на съветските паметници е равносилно на "поощряване на реваншизма и неонацизма". Според нея мащабите на вандализма щели да бъдат по-големи, ако не били усилията на патриотично настроената част от българското общество.

Властите в Силистра замацаха с боя реклама на кондоми върху съветски танк

"Както показаха преминалите из цялата страна паметни мероприятия по случай Деня на победата, включително многобройните шествия в рамките на "Безсмъртния полк", българските патриоти помнят, грижливо се отнасят към общата история на нашите страни и не възнамеряват да се отказват от нея. Но ние виждаме, че за съжаление определена част от политическия елит в тази страна поощрява други настроения".

Снимка: 19 кктомври 2022 г.

Facebook коментари