Вторник, 28 Май 2024 г.

Румънският министър на земеделието поиска удължаване на срока за ограничаване на вноса от Украйна

Румънският министър на земеделието Петре Дая поиска удължаване на срока за ограничаване на вноса на селскостопански продукти от Украйна. Той изтича на 5 юни, информира Аджерпрес.

Заедно с колегите си от България, Унгария, Полша и Словакия, Дая изпрати писмо до ЕС. "Искането е породено от факта, че след известно време влизаме в период на жътва, а голямо количество зърно все още е в складовете на фермерите. Те трябва да бъдат освободени по такъв начин, че да има място за съхранение на новата реколта", коментира ресорният министър пред Аджерпрес.

По думите му Румъния заедно с другите четири държави членки на ЕС иска да има възможност да се възползва от своите запаси, "за да може да направи път за производството на новата реколта след няколко месеца".

Ограничението за внос на украинското зърно изтича на 5 юни, предаде БТА. На 2 май Европейската комисия прие извънредни и временни превантивни мерки, насочени към четири селскостопански продукта с произход Украйна - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе.

Европейската комисия обяви, че е готова да наложи отново превантивни мерки след изтичането на настоящия регламент, докато извънредната ситуация продължава, отбелязва Диджи24.

Facebook коментари