Събота, 15 Юни 2024 г.

В Кайнарджа канят на събора край чешмата

На 11 юни 2023 година се очаква да се проведе поредното издание на Фолклорния събор "Край чешмата, под върбата" в село Кайнарджа. Този фолклорен събор е най-голямата проява от културен характер в най-малката община в Крайдунавска Добруджа. Селото, което градира с богата история, ще посрещне колективи от различни области, които ще се съберат на магичното място край паметниците на велики пълководци като Екатерина Велика и Граф Румянцев.

Интериорът на историческата Кючуккайнарджанска чешма ще се превърне в домакин на народни песни, танци и музика, вдъхновени от националното богатство на България. Участниците отблъскват пределите на времето и пренасят зрителите в едно празнично настроение, изпълнено със задушевност и радост.

Заявки за участие в събора се приемат до 31 май текущата година в Народно читалище "Отец Паисий - 1942". Това събитие не само празнува българския фолклор, но и напомня на селото Кайнарджа неговата роля в световната история. Селото се гордее със своята принадлежност към Световната мрежа на мира, тъй като тук през 1774 година беше подписан мирен договор между две велики империи - Русия и Османската империя.

Заявки за участие се приемат до 31.05.2017г. включително на адрес:
с. Кайнарджа, обл. Силистра п.код 7550
НЧ "Отец Паисий-1942г.",

Гинка Тодорова – секретар
тел.08679 / 8314 ; 0885921861
e- mail: izvor_@abv.bg

Facebook коментари