Понеделник, 22 Юли 2024 г.

94 години празнува Почетна гражданка на Тутракан

94 години празнува Почетната гражданка на Тутракан Мария Киселова - Ромерса, съобщават от Исторически Музей Тутракан.

Мария Киселова е внучка на ген. Пантелей Киселов. Родена е на 15 май 1929 г. в София. Завършва немското училище и френския колеж "Свети Йосиф" в София. През 1948 г. заминава за Милано и до 1956 г. работи в Британското училище на Милано. През 1956 г. живее в Ню Йорк като работи в представителството на Alitalia. От 1962 г. живее в Рим. Съпруга е на легендарния италиански журналист Луиджи Ромерса.

Обявена за Почетен гражданин на град Тутракан с решение на Общинския съвет от 4 септември 1996 г. Връчен й е ключът на Тутракан.

При посещението си в Тутракан през 2009 г. тя записва в Книгата за впечатления на Историческия музей "Дошла съм от Рим за да се радвам и вълнувам за хубавия музей на Тутракан, за чудесната атмосфера. За нашите храбри войничета, за рода ми, много съм трогната от големия труд и желание, с който сте постигнали този резултат. Да живее Тутракан! Мария Киселова-Ромерса"

Допълнителна информация за личности и събития, свързани с Тутракан може да научите от най-новото издание на музея в града на Българската бойна слава "Енциклопедия Тутракан".

Facebook коментари