Сряда, 29 Май 2024 г.

В Силистра подреждат фотоизложба за Европейската нощ на музеите

С фотоизложба с архивни снимки от археологическите разкопки в Силистра, започнали през 60-те години на миналия век, в крайдунавския град ще отбележат Европейската нощ на музеите. Събитието ще е на 18 май, съобщава от Регионалния исторически музей, които са организатори на проявата.

Снимките са направени през периода 1969 - 1972 г., когато във връзка с изграждането на кейовата стена в Силистра са извършени археологически разкопки. Под ръководството на доц. Стефка Ангелова са разкрити северната крепостна стена на Дръстър, която по това време е била единствената видима над повърхността руина от крепостта. Намерени са още част от монументална дворцова сграда, с план, подобен на дворците на българските владетели, открити в Плиска и Преслав, както и една от крепостните кули.

Археологически проучвания на доц. Стефка Ангелова в Дунавския парк продължават близо 40 години. От 1995 г. Силистра е превърнат в учебна база за провеждането на практиката по "Средновековна археология" на студентите от СУ "Св. Климент Охридски".

Европейската нощ на музеите ще отбележат на 19 май и в Тутракан. На събитието за пръв пред широката общественост ще бъдат представени най-новите издания на местния исторически музей - "Енциклопедия на Тутракан" и "Художественият облик на Тутракан. Пътеводител".

Facebook коментари