Сряда, 14 Април 2021 г.

Лоша година за кайсиите в Силистренско

Голяма част от реколтата в добруджанския край е провалена заради неблагоприятните метеорологични условия - студена пролет и слани. Там, където стопаните все пак успяха да спасят дърветата, са притеснени, че няма да покрият разходите си, заради свитото потребление и масовата инвазия на плодове от Гърция и Турция. В силистренския край има градини, където стопаните няма да наберат и килограм. Хората коментират, че тази година не се надяват да направят нито компоти, нито ракия. Кооперацията на Кирил Нейков все пак е успяла да опази реколтата. За това са вложени близо 20 000 лева.
Кирил Нейков: "Себестойността на килограм кайсия при среден добив 800-900 кг отива на 35-37 стотинки, под тази цена аз няма да продавам... просто е абсурдно - просто правиш разходи, а си на загуба."
Друго, не по-малко притеснение за производителите, е превземането на пазара от гръцки и турски плодове. По думите им, в тези страни земеделските стопани били подкрепяни от държавата и щели да подбият нашия пазар. Изкупната кампания за българската кайсия започна на 1 лев за килограм. Не е ясно обаче какви цените ще достигнат вносните плодове. Така за родните производители остава надеждата поне да покрият разходите си.

информация на БНТ-Север

Facebook коментари