Вторник, 05 Декември 2023 г.

Няма лекари за ТЕЛК

Дефицитът на лекари, които желаят да работят в ТЕЛК, ще бъде основен проблем за реализацията на предложената от здравното министерство реформа в тази система. Това заяви в ефира на "Хоризон"" д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан и председател на Сдружението на общинските болници. Според него идеята в комисиите да участват медици, които са началници на отделения в дадена болница, няма да сработи.

Омбудсманът настоява за проверка на условията в чакалните на комисите за ТЕЛК, КВОРУМ го направи в Силистра

Увеличение на ТЕЛК комисиите от 70 на 157 предвижда реформата, предложена от служебния здравен министър. Планира се комисии да има във всички държавни и общински многопрофилни болници и комплексни онкологични центрове, а в съставите им задължително ще се включват лекари, завеждащи клиники или отделения. Тези хора и сега са свръхнатоварени, а трябва да им се възложи нещо по принуда, обясни д-р Неделчо Тотев.

"Те ще откажат. Ще кажат: аз не съм компетентен да се произнасям по болести, които трябва да казвам. Нямам време да сеподготвя".

За да не се ангажира цялата комисия в точно определено време, заседанията могат да се организират гъвкаво, обясни д-р Цветолюба Генкова, началник на отдел в дирекция "Лечебни дейности" в здравното министерство.

"Да става по един по-гъвкав начин чрез онлайн общуване и други по-съвременни методи на комуникация между членовете на комисиите".

Разкриването на нови комисии ще бъде за сметка на бюджетите на болниците като се предвижда увеличение на държавната субсидия за ТЕЛК решения, ако те са издадени в срок до два месеца. Запазва се подаването на заявления на място в картотека или с електронен подпис, а дадено заявление ще се разпределя към някоя от всички комисии в страната, в зависимост от натовареността им.

Facebook коментари