Събота, 20 Април 2024 г.

Румънски медии: Солаковият хан в Букурещ може да се срути върху минувачите

Много силистренци посещаващи румънската столица разглеждат мелницата на хана, в който през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима.

Има риск Солаковият хан в Букурещ да се срути върху минувачите и трамвай 21, пише румънският сайт ХотНюз (HotNews.ro), цитиран от БТА, търсейки отговор на въпроса защо кметството не е обезопасило сградата година, след като е поело този ангажимент.

Медията цитира Ръзван Мунтяну, изпълнителен директор на Общинската администрация за укрепване на сгради в сеизмичен риск, според когото има бюрократична процедура, която трябва да се следва. Той обяснява, че за да се укрепят стените на хана и да се поставят дървени подпори, трябва да се изготви експертиза, да се анализират техническите и икономическите показатели, да се получи одобрение от Министерството на културата и да се издаде разрешително за ремонтни дейности, както и да се наеме фирма, която да ги извърши.


Според отговор, изпратен от столичното кметство на запитване на ХотНюз, укрепителните работи е трябвало да започнат тази пролет. Новият срок е през есента на тази година.

"Ние направихме проучване, но отне време. Геодезистите не можаха да влязат в сградата поради напредналата ѝ степен на разпадане, заради отломките и растителността. След като приключихме експертизата, изготвихме необходимата документация и сега тя се проверява. Когато проверката завърши, Общинският съвет трябва да разгледа технико-икономическите показатели, но и това отнема време. Смятаме, че ще ще се случи през юни или юли. След това се издава разрешението за строеж и тогава може да започне работата по укрепването и обезопасяването на сградата", казва Мунтеану пред ХотНюз.


По думите му Министерството на културата вече е дало своето одобрение. Ясно е и името на фирмата, която ще бъде ангажирана с проекта - Метрополитан Билдингс Тръст (Metropolitan Buildings Trust). Все още няма информация относно работата по консолидацията на сградата. Не е известно дали общината ще проведе конкурс за реставрация на хана, кога ще бъде направено и с какви пари.

Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел - фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния. Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците "Свобода" и "Независимост" и списание "Знание".

През Втората световна война, при американска бомбардировка над Букурещ, голяма част от сградата е унищожена. През 1948 г., когато се извършва румънската национализация, Солаковият хан става собственост на румънската държава. През годините на социализма имотът е използван за настаняване на социално слаби граждани, предимно от ромски произход и запазва този характер до края на 80-те години, когато имало опасност да бъде съборен от властите. Тогавашният български посланик, русенецът Петр Данаилов, започва да води преговори с румънските власти за неговото реставриране и превръщането му в Български културен център. Въпреки че през 1997 г. сградата е обявена за паметник на културата от местно значение, тя продължава да тъне в разруха. През 2003 г. потомците на братята Солакоглу успяват да си върнат собствеността на имота, но той е в окаяно състояние.

След като през януари 2019 г. част от фасадата и мазилка се срутва, Общината на град Букурещ сезира разследващите органи и започва наказателно досъдебно производство. През същата година Общинският съвет приема решение за откриване на процедура по отчуждаване на сградата-исторически паметник с цел извършване на дейности по съхранение. Това означава Солаковият хан да премине от частна собственост в притежание на столичната община срещу сумата от около 5,6 милиона леи, за да бъде изцяло реставриран и превърнат в общинско културно пространство. Макар в общинския бюджет за 2020 г. да са одобрени средствата за обезщетение за имотите, по които тече процедура за отчуждаване, поради ограниченията и Covid обстановката, парите не са използвани.

През същата година, след изборите през септември, администрацията на града е сменена. Новото управление обявява публично, че спасението на Солаковият хан е приоритет за него. Това е потвърдено с решение, прието единодушно на 26 ноември 2021 г. от Общинския съвет на Букурещ, с което е отделена сумата от 4,5 милиона леи за експроприацията на имота.

"Имаме зелена светлина да започнем работа по Солаковия хан, една от символичните сгради на наследството на Букурещ. Финансовите въпроси относно отчуждаването са решени, сумата е записана в сметката, така че Община Букурещ става собственик, а работите по обезопасяването на сградата ще започнат скоро. След това ще получим достъп до парите за реставрацията, за да превърнем Солаковия хан в културно пространство на Букурещ", написа кметът Никушор Дан на страницата си във Фейсбук през януари 2022 година, припомня БТА.

Facebook коментари