Вторник, 23 Юли 2024 г.

Представят в Силистра на книга на автор от Дулово, издадена с подкрепата на Министерство на културата

Издателство "Библиотека България" и Регионална библиотека "Партений Павлович", Силистра, представят на 22 май книгата "НАЙ-ЧЕСТНАТА ПТИЦА" на ЙОРДАН ЙОРДАНОВ от град Дулово, възпитаник на Езикова гимназия - Силистра, съобщава ВЕРСИНАЖ.

Авторът е и художник на своята творба. Заедно с него ще участват редакторите и издатели Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Творческият екип на книгата, реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата по програма "Помощ за книгата", ще е провела прощъпулника на изданието в София на 15 май, за да срещне автора с неговите читатели. За Йорданов знаем, че е семеен и работи като юрист в родния си град.

Организаторите и домакините заявяват в поканата във Фейсбук: "Каним Ви на премиерата на една книга, която има потенциала да се превърне в събитие за българската белетристика и неслучайно е подкрепена от Министерство на културата, а нейният автор е носител за 2020 година на първа награда за "един епизод" от новелата в Национален конкурс "Вие пишете, ние четем" на Издателство "Библиотека България". Споделете полета на "Най-честната птица" с нас!".
В допълнение от тях "Думи за книгата": "За безспорните качества на тази новела достатъчно ясно говори фактът, че разказът "Жълта пръст" бе отличен с първо място в Национален литературен конкурс "Вие пишете, ние четем", "Рисунки в жълто", 2020 г. с председател на журито акад. Владимир Зарев, Весела Люцканова и Ива Спиридонова – членове. Авторът на "Най-честната птица", Йордан Йорданов, изненадва с изключителен писателски почерк, какъвто притежават класици като Йордан Йовков и Елин Пелин и въвежда читателя в света на циганина Семо и нерадостната му престъпна участ, полепваща като жълта пръст по съвестта на обществото и невъзможна за заличаване.

В своята дебютна книга той проследява лесното подхлъзване по нанадолнището и избора на лекия път, повдига въпроси като тези чия всъщност е вината за престъплението, кой е престъпникът и кой – жертвата, съществува ли справедливостта изобщо и може ли чистата птица, която живее във всяко човешко сърце, да остане честна докрай. Не, "Най-честната птица" не е обикновена книга, тя натежава върху сърцето и мисълта на читателя, не го оставя безразличен и тъкмо заради това ще заеме своето достойно място в света на съвременната българска белетристика, продължавайки класическата линия в нашата литература".

Facebook коментари