Петък, 01 Декември 2023 г.

Пешкири от Дулово и Силистра са част от експозиция в Етнографската къща в Исперих

Изложба в Етнографската къща в Исперих разкрива пъстрия свят на изкуството на везбата.

Експозицията е съвместна инициатива на Регионалния исторически музей в Шумен и Историческия музей в Исперих. "Идеята за изложбата се ражда по време на изследване на везбената орнаментика върху учкури (учкур - колан, връв), чеврета (бродирани кърпи) и пешкири по образци от музеите в Исперих, Шумен, Дулово и Силистра и теренно проучване в Каолиновските села, инициирани от д-р Аксиния Бутева, старши експерт в дирекция "Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" на Министерство на културата. Срещата с неповторимите образци на това изкуство, ни вдъхнови да ги представим пред по-широка публика", каза за БТА д-р Ирина Крумова от Регионалния исторически музей в Шумен, автор на изложбата.

Тя обясни, че чевретата, учкурите и пешкирите са част от традиционния турски бит и разкриват творческите умения и художествения усет на жената мюсюлманка. Декоративните тъкани са част както от ритуалното облекло, така и от сватбения ритуал. Хронологически материалите обхващат периода от края на 19-и и средата на 20-и век. Характерни за орнаментиката са предимно флоралните и геометрични мотиви.

"В традиционната култура моминството е периодът, когато се изготвя чеизът на бъдещата невяста, а чевретата, учкурите и пешкирите са неизменна част от него. Те се подреждат в дома на момчето, плътно един до друг по стените, така че да не остане никакво място. Това мото следва и пъстрата експозиция в Етнографската къща при представянето на везбата по учкури, чеврета и пешкири от колекциите на музеите в Шумен и Исперих", разказа д-р Крумова. Тя добави, че в чевре се поставят и парите, с които ритуално се откупува булката по време на сватбата. Затова и към някои от чевретата, изложени в изложбата са поставени такива торбички, които посетителите могат да видят, обясни етнографът. По думите ѝ съхранени в музейните фондове или ревностно пазени в скринове и ракли, тези тъкани са неоспоримо доказателство за разнообразието от орнаменти в мюсюлманската везба и за уменията на везбарката. Гостите на Етнографската къща имат възможността да видят и уреда, използван при извезването, а именно – гергефа.

Историческият музей в Исперих притежава пъстра колекция от чеврета, пешкири и учкури. Една част от тъканите са откупка, а друга са дарени от местния историк, фолклорист и краевед Борис Илиев. Не са малко на брой в музейната колекция образците, които са предадени от поклонници за Демир баба теке, каза за БТА директорът на културната институция Емилия Германова.

На откриването на изложбата пред Етнографската къща в лудогорския град се събраха специалисти от няколко български музея, преподаватели, ученици, граждани. Сред присъстващите бяха също зам.-кметът Аксел Кючюк и председателят на Общинския съвет Бейти Бекир. Д-р Аксиния Бутева, която беше специален гост на откриването сподели, че личното изкуство на жената везбарка не е достатъчно проучвано и популяризирано. "Има още много неизследвани територии, надявам се с д-р Ирина Крумова да продължим с изследванията на тези образци", добави д-р Бутева.

Специален тематичен поздрав в песен и танц отправиха млади таланти от Основно училище "Васил Априлов" – Исперих, както и танцьори от местния клуб "Ахинора". В унисон с прозвучалата песен "Ако животът беше празник", изложбата се опитва да улови пъстрата празничност, която създава мюсюлманското везбено изкуство, разкриващо творческите умения и усета към художественото на жената мюсюлманка. Гражданите и гостите на града ще могат да се докоснат до този пъстър свят до края на месец юли.

Facebook коментари