Понеделник, 27 Март 2023 г.

Кабинет за спешна или неотложна помощ трябва на Силистра? Или защо 11 стотинки разбуниха лекарското съсловие в областният град

След като в Силистра областния управител д-р Владимир Янков сформира Комисия за организиране на кабинет за осъществяване на неотложната медицинска помощ в областта, една от основните теми бе кое е спешна, а кое неотложна помощ.
Държавата е определила за осигуряването на 24-часово дежурство 11 стотинки на месец за всеки записан в листите на личните лекари пациент. Тези пари до момента не са получавани, защото няма обособен подобен кабинет и няма сключен договор. При 40 000 души записани в тези листи, сметката показва, че се падат по 89 лв на дежурство.
Участие в заседанието на комисията, оглавявана от зам. областния управител Тодора Цонева, взеха изп. директор на МБАЛ-Силист¬ра д-р Даниела Костадинова, директорите на: Районен център по здравеопазване (РЗИ) д-р Константин Попов, на Районната здравноосигу¬рителна каса (РЗОК) Атанас Атанасов; на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) д-р Фанка Пачева, началникът на "Спешно отделение"в МБАЛ-Силистра д-р Антония Христова, председателите на Регионалното сдружение на семейните лекари в Силистра д-р Стелияна Величкова и на Регионалните колегии на БЛС д-р Теодор Иванов, управителят на Медицински център Силистра д-р Веселин Пенев, председателят на комисията по здравеопазване към Общински съвет – гр. Силистра д-р Мария Стойчева, експерти от областна администрация и журналисти.
На първото заседание на комисията стана ясно, че пациентите не търсят личните си лекари след изтичане на работното време и в почивните дни, а търсят "Бърза помощ". Според д-р Костадинова. малцина обаче знаят, че като спешни случаи се характеризират само животозастращаващите. Всички останали се трупат в сметката на болницата. От болницата не смеят да връщат пациенти, като 30 % от тях не са и здравно осигурени и отказват да заплащат таксите на лечебното заведение.
Комисията предложи на личните лекари да обсъдят предложението за дофинансиране със 7 стотинки дейността на кабинета, което би довело дежурните там лекари да получават 163 лв. на дежурство, а както и да я заявят да ли са съгласни да дават подобни дежурства.
Регионалното сдружение на семейните лекари в Силистра проведе свое заседание на 14 юни за да вземе решение дали са съгласни да дофинансират услугата с още 7 стотинки, върху 11-те, които държавата е определила и да се изясни има ли желаещи да дават дежурства, ако бъде създаден кабинет за неотложна помощ.
Личните лекари заявиха своето съгласие да има такъв кабинет и единодушно гласуваха осигуряваната за него сума да бъде отпусната от техния бюджет, но не се съгласиха да я дофинансират с още 7 стотинки.
След като им бяха раздадени анкетни листи за съгласие за даване на дежурства в кабинета, се оказа, че от 33-ма присъстващи само д-р Галина Василева е дала своето съгласие за дежурства. Както мотивите за това тяхно решение бяха физическата невъзможност да приемат своите пациенти, да дават нощни дежурства, след което отново да бъдат пълноценни при прегледите на следващия ден. Откриването на подобен кабинет ще дублира дейността на "Спешно отделение" в болницата, заявиха те. В същото време дежурния лекар не може да направи каквото и да е изследване и де факто ще можел да ползва само слушалките си за да определи спешността на пациента.
От своя страна те направиха предложение за промяна в Наредбата, с която и спешните центрове да могат получават тези 11 стотинки, като допълнително финансиране за 24-часово дежурство.
Така се стигна до второ и засега последно заседание на областната комисия, провело се на 15 юни. Където стана ясно, че засега откриването на такъв кабинет се отлага поради липса на дежурни лекари, независимо, че е осигурено помещение и финансиране.
На заседанието Областният управител изрази категоричното си несъгласие с досега демонстрираната практика да се бяга от отговорността от оказване на неотложна помощ и прехвърлянето на този ангажимент върху спешния център. Пред присъстващите той заяви: "Много държа на това – населението на община Силистра и на съседните общини (Алфатар, Кайнарджа и Ситово), да има възможност, когато се нуждае от медицинска помощ – тя да бъде оказвана, когато е извън работното време на личните лекари. Не само държа, но и настоявам, и ще използвам всичките си правомощия, като областен управител, за да стане това нещо!
Д-р Янков отправи препоръка към РЗОК-Силистра, да излезе от анонимност по отношение на контролиращата си функция.

Facebook коментари