Събота, 25 Май 2024 г.

Министър Гечев: Заради украинския внос в България залежава продукция за над 3 млрд. евро

Заради влезли в България продукти от Украйна се създават аномалии, които пазарът не може да овладее, като в страната остава продукция за над 3 милиарда евро, която не може да се реализира, заяви пред депутатите служебният министър на земеделието Явор Гечев на изслушване в Народното събрание.

Еврокомисията вчера въведе забрана за продажбата на четири украински зърнени продукта за нашата и още четири страни, заради което ще бъдат отменени националните забрани за внос и транзит.

Гечев изтъкна, че се надява ограниченията да бъдат въведени и за сухо мляко, изкупната цена на което у нас е паднала до 80 стотинки. Министърът иска мерки за изсветляване на пазара.

"Имахме редица индикатори, включително от земеделски производители, затова на практика ние направихме вторичен, много засилен контрол на няколко стъпки. По регламент той може да е частичен и не може да е постоянен. В момента сме в такъв контрол с едномесечна заповедта от моя страна, засилен контрол на редица продукти, включително слънчогледа в това число, сухото мляко също в това число, между другото медът също е в това число", каза Явор Гечев от трибуната на парламента.

Facebook коментари