Събота, 30 Септември 2023 г.

РЗИ в Силистра отчита отлив от задължителните ваксинации

В последните години заради противоепидемичните мерки и страха на хората от ваксините се забелязва отлив от задължителните ваксинации, предвидени в имунизационния календар. Това каза директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Силистра д-р Теодора Начева по повод Европейската седмица на имунизацията. Инициативата, която тази година е от 23 до 29 април, преминава под мотото: "Всяка доза има значение".

"Тези ваксини са важни, защото предпазват от полиомиелит, морбили, инвазивни пневмонии, дифтерия, коклюш и др. Това са заболявания, срещу които бе постигнат много висок резултат, откакто е въведена имунопрофилактиката. Сега обаче сме паднали на ниво около 90%. Това води до нарастване на риска от големи епидемични взривове", каза д-р Начева.

Според нея масовата имунизация изгражда колективен имунитет, който от своя страна предпазва хората, които не могат да бъдат ваксинирани поради различни причини.

Тя отбеляза, че имунизационният обхват срещу морбили в Силистренско е незадоволителен, а в периода 2020-2021 г. е по-нисък спрямо предходните години заради епидемията от COVID-19. Процентът за 2022 г. на имунизираните с първа доза, която се прави на двегодишна възраст е 86,4. Тези с втора доза, която се прави на 12-годишна възраст, са 81,4%.

"Целта е да достигнем поне 93% и да се стремим към 95%. Такъв обхват гарантира, че епидемия няма да се развие. Когато се натрупа много неваксиниран контингент и възникне случай, рискът от бързо разпространение е голям. През 2009-2010 бяхме свидетели на масирана епидемия от морбили. Тогава се наложи кампанийно, по села и училища, в полеви условия, да поставяме ваксини", сподели Начева.

Според д-р Боряна Кочева, главен инспектор в дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Силистра, отношението на медицинските специалисти към ваксинацията оказва силно влияние върху вземането на решения от пациента или родителя. По думите ѝ контролът от страна на инспекцията през последните години е намалял, предвид ангажираността, свързана с епидемията от COVID-19.

"Тази година стремежът ни е да вземе мерки това да се промени, като всеки поеме своята отговорност. От наша страна това ще бъде завишен контрол и оказване на методична помощ към общопрактикуващите лекари, информационни кампании и персонална работа с тези, които отказват имунизации", зави Кочева.

Според нея важна роля в работата с колебаещите се родители и пациенти имат и общопрактикуващите лекари. Те трябва да обърнат повече внимание на имунопрофилактиката.

"Нужно е да вникнат в причините за отказа и където е нужно да дават повече информация за ползите от имунизацията и за рисковете, ако тя не бъде направена. Трябва по-активно да издирват подлежащите на имунизация за съответния период", каза тя.

Лекарите от РЗИ-Силистра апелират родителите да вземат информирано решение относно имунизациите и да не приемат ваксините като опасност за здравето на децата си, а като възможност да се предпазят от сериозни заболявания.

Европейската имунизационна седмица е отбелязана за пръв път през 2005 г. Оттогава досега, всяка последна седмица на месец април, в рамките на тази кампания Световната здравна организация и местни партньори в областта на общественото здравеопазване с общи усилия повишават информираността относно имунизациите, предпазването от ваксинопредотвратими болести и защита на живота.

Целта на инициативата е да напомни, че ваксините са основната причина за ограничаване разпространението на животозастрашаващи инфекциозни заболявания по целия свят и че навременното им поставяне спасява животи.

Facebook коментари