Събота, 20 Април 2024 г.

Тази пролет около 15 двойки пеликани обитават резерват "Сребърна"

Къдроглавите пеликани в резерват "Сребърна", които са застрашен вид, очакват да се сдобият с поколение. Общо около 15 двойки обитават резервата в момента, за тях това е второ загнездване, съобщи за БТА експертът от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Русе Момчил Петров. Първите им яйца са изядени от хищници през февруари, когато макар и за кратко езерото беше замръзнало.

Езерото Сребърна е сред най-известните природни резервати в страната и един от 100-те национални туристически обекта. Намира се на главното миграционно трасе на прелетните птици между Европа и Африка - "Виа Понтика", с което се обяснява и голямото разнообразие от птици в резервата. През 1983 г. резерватът получава и най-голямо си признание - включен е в Списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО като естествена функционираща екосистема, осигуряваща важна жизнена среда на застрашения вид Къдроглав пеликан.

Къдроглавите пеликани са световнозастрашен вид със статут "уязвим". В света са останали около 4000-5000 гнездящи двойки. Пеликанът е сред най-едрите птици в нашата орнитофауна, размахът на крилете му е над 2,5 метра в полет.

Facebook коментари