Петък, 01 Март 2024 г.

Борислав Цеков: Държава на ротация

"Като наскачат едни заслужили, достойни, способни, ще се намериш в чудо кого да избереш, кой от кой по-добър… Виж, партията един ден може да остане без членове, но без кандидати за министри никога… За това няма ценз и никой не те пита какво знаеш и какво можеш". Вечни са тези думи на Големанов от "Големанов". Само че, днес към кандидатската менажерия, освен министерските постове, се прибавя и длъжността на председателя на Народното събрание. За част от актива на "Промяната" е необходимо да се поясни, че "Големанов" не е кето-ресторант, а една от най-знаменитите комедии, сътворявани в българското културно пространство, с която още през 1927 г. големият наш писател и комедиограф Ст. Л. Костов разобличава родната политическа поквара.

Това коментира в fakti.bg роденият в Силистра и избиран за депутат от областта преподавател по конституционно право Борислав Цеков.

"Първо, съставът на новия Висш съдебен съвет НЕ може да бъде избран само с гласовете на управляващите (и слава Богу!). Конституцията изрично предвижда, че парламентарната квота се избира с квалифицирано мнозинство от две трети. Тоест, за любителите на парламентарната аритметика за такъв избор са необходими поне 160 гласа. Това завишено изискване беше прието през 2015 г. именно за да не позволява на управляващите - които да са те! - да си избират удобен ВСС.

Бивш силистренски депутат: Българската политика се африканизира

Второ, това че министърът на правосъдието може да внася предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор, все още не означава, че подобно предложение непременно ще съдържа солидни факти и доказателства, които ВСС да приеме като основание за прекратяване на мандата на главния прокурор. За да може ВСС да направи това са необходими именно факти и доказателства с необходимата тежест. Не изрезки от вестници, не дрънканици от Фейсбук, не партийни декларации и възгледи на тази или онази политическа секта, не "разследвания" на НПО, субективни мнения на този или онзи, или какво ѝ се струвало на стрина му Гюргя и лелинчо му Пенчо.

Не. Нужни са факти и доказателства, чиято юридическа преценка да води към безспорен извод, че има допуснати нарушения с такава тежест, че да обосновават решение за отстраняване.

Това изисква върховенството на правото и на Конституцията. Всичко останало за примитивни боричкания за власт и нечисти интереси. Партиите и партийната политика нямат място в съдебната власт. Ако искаме да се държава, а не партиен бантустан".

Facebook коментари