Неделя, 03 Март 2024 г.

Как оцелява една семейна кравеферма в Силистренско

Как оцелява една семейна кравеферма в силистренското село Войново, след като изкупната цена на млякото всеки месец намалява, се разказва в репортаж на БНР. От две години собственикът й намалява и броя на животните. На дневен ред е въпросът колко още ще продължи агонията?

Докъдето стига погледът е зелено. Ширнала се е поляна с цъфнали диви плодни дръвчета.

Има и руини от селска ферма, отглеждала в миналото 3 000 овце.

И там сред природата са Пламен Димитров и големият му син - 20-годишният Михаил. На паша с кравите.

През 2005 година започва със 120 животни. От две години техният брой намалява драстично, за да стане наполовина по-малко. Казва, че причината е ниската изкупна цена на млякото, която към днешна дата не е много по-различна от преди години.

Цената на млякото не е единственият препъникамък. Започва да се замисля дали да не приключи с отглеждането на крави и телета.

С цена от 1 лев, на която преди година са продавали млякото, едва са покривали половината от разходите. Справедлива цена според Пламен Димитров е да се изкупува млякото поне на 1,50 - 1,80 лв. за литър.

А проблемът с цените преследва и продажбата на животните.

И така разходите надвишават приходите в пъти повече.

Трудно е, казва и 20-годишният Михаил, който е студент специалност "Аграрна икономика". Но помага на баща си във всяка една от дейностите, свързани с отглеждането на животните и не вижда нищо странно в това.

И когато си направим простата сметка за цената, на която продават труда си и тази, на която ние купуваме в търговската мрежа крайния продукт, ще си отговорим и на въпроса – какво е качеството.

Репортаж на Незабравка Кирова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Снимка: Незабравка Кирова

Facebook коментари