Събота, 23 Септември 2023 г.

Пасхално послание на Доростолския митрополит

Целият православен свят днес тържествува и ликува ‒ чрез Христовата смърт смъртта се побеждава, отварят се райските врати, за да може всеки човек да достигне до спасение.

"Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден син, за да не погине ни един, който вярва в Него, а да има вечен живот" (Иоан 3:16).

Ден, в който Христос толкова обикна човечеството, че се предаде на Кръстна смърт, да можем ние човеците да задаваме въпроса "де ти е смърте жилото?" (Св. Йоан Златоуст).

Ден, в който трябва да отворим сърцата си към Бога и човека. Да възпеем Христовото Възкресение, да простим и прегърнем брата си.

Да се радваме, братя и сестри, да тържествуваме и взаимно да се приветстваме. Ние се радваме, защото Иисус Христос, Изкупителят и Спасителят на света, възкръсна от гроба. Ние тържествуваме сега, защото в лицето на възкръснали Христос нам е възвърнато всичко, което е загубено от Адам, дадени са вечните блага на царството Божие.

"Днес е спасение на света, на целия видим свят и на целия невидим свят! Христос възкръсна от мъртвите, възкръсвайте заедно с Него! Христос е в славата си, извисявайте се! Христос възсия от гроба, освободете се от оковите на греха. Вратите адови се отварят и се изтребва смъртта, ветхия Адам се премахва и новият се изпълва; които сте в Христа нова твар, обновявайте се." (Св. Григорий Богослов)

Нека в тези благодатни пасхални дни не помрачаваме сърцата си с грях, а да ги изпълваме с любов към Бога и човека.

Всесърдечно Ви прегръщам всички и Ви възвестявам

Христос Воскресе!


†ДОРОСТОЛСКИ МИТРОПОЛИТ ЯКОВ

Facebook коментари